DSC00403 via photopin (license)
Geocaching är en rolig och utmanande aktivitet för äldre barn (rekommenderas från ca tio års ålder), tonåringar och vuxna som uppmuntrar både till logiskt tänkade och finurliga lösningar och som dessutom erbjuder unika möjligheter att upptäcka nya platser som man annars inte skulle ha besökt. Som lek på ett barnkalas för lite större barn är Geocaching en garanterad hit, då det är en spännande aktivitet som även ger lite hjärngympa! Det enda som krävs är rätt utrustning, lite förberedelser och planering. Är barnen mindre så finns här andra passande lekar för barnkalas.
Man skulle kunna säga att Geocaching är som en något mer avancerad skattjakt, och precis som med en skattjakt så innehåller Geocaching två huvudkomponenter: Att gömma föremål som andra kan hitta och att hitta föremål som andra har lagt ut. Geocaching kräver en del förberedelse, och ska du gömma föremål så finns det en del olika saker att tänka på – det ska bl.a. inte vara för lätthittat, men heller inte omöjligt att hitta och platsen där föremålet göms på ska helst vara speciellt utvald av en anledning. Alla föremål som göms ska även loggas på det användarkonto som i förväg skapats på Geocaching.com eller Geocaching.se - mer information om det kommer längre ner i artikeln, men kan även hittas här.
Det man behöver för Geocaching är en dator, tillgång till internet och någon form av GPS-enhet som går att förflytta. De flesta mobiltelefoner idag har avancerade GPS-system som gör jobbet och Geocahing kan därför göras av fler människor än någonsin.
Här finns en video på engelska som förklarar Geocaching lite närmare:
Geocaching är en väldigt kul och lärorik aktivitet för alla inblandade - en perfekt utomhusaktivitet för hela familjen!
Ja, geocaching är en jättekul aktivitet på ett ute- eller äventyrskalas! Det underlättar om alla deltagare har registrerat sig i förväg och laddat ner rätt app till sin mobil så den kan användas som GPS-verktyg. Arrangörerna bör också i förväg har valt ut ett par närliggande existerande cachar (eller i förväg gömt egna cachar) och försett dem med skatter till alla kalasdeltagare. Skapar ni nya cachar är det viktigt är de loggas på Geocaching.com/.se med passande namn och beskrivningar, så att deltagarna lätt kan identifiera dem när det är dags att ge sig ut! Kom ihåg att cacharna ska ligga kvar även sedan kalaset är slut, så att andra (vilka som helst!) kan hitta dem och skriva in sig i dess loggbok. År senare kan ni följa upp de gömda cacharna och se om andra än ni hittat dem!
Har du gjort geocaching som en familjegrej eller aktivitet på kalas? Hör gärna av dig och berätta hur det var!
Namn |
---|
Namn |
---|
Namn |
---|