Småkakor är poppis att ha på kalasbord, inte minst kolakakor! Det är även lätt att byta ut mjölet samt smöret mot allergifria alternativ för gluten och mjölkallergiker.
Superlätta att baka med barnen!
Ingredienser:
100 gram smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk ljussirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175grader. Skär smöret i tunna skivor. Rör smör och socker poröst i en skål. Tillsätt vaniljsocker, sirap, mjöl, bakpulver och ingefära. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i tre delar. Rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen tills längderna är ljusbruna, 10–12 min. Skär de varma längderna i sneda ca 3 cm breda kakor.