Chokladiga bars, supergoda på kalaset och enligt mina små "fika till mellis?"
Här behöver du:
4 dl Havregryn
1 dl Cashewnötter (hacka dem i mixern) eller kokosflingor
1/2 dl Solrosfrön
10 st Torkade katrinplommon eller dadlar
1 1/2 dl russin
5 msk kakao
2 1/2 msk honung
2 msk kokosolja
1 dl hett vatten
Lägg havregryn, hackade cashew eller kokosflingor och solrosfrön på en plåt.
Rosta i ugnen en liten stund medan du mixar allt annat med en stavmixer.
Ta fram en bunke och blanda ihop allt till en smet.
Kleta ut på bakplåtspapper eller på lämplig form, ställ svalt ca 1 h eller till smeten stelnat. Skär i lagom bitar.
Jag toppade mina med hackade cashewnötter och lite salt. Ännu godare är det säkert att ringla lite smält choklad över.
/Tessan
Recept
Glutenfri tårta som är enkel att även göra helt mjölkfri och nötfri. Finns det även någon som är känslig eller allergisk mot soja kan man enkelt även utesluta detta.
Du behöver detta:
Såhär gör du:
Personligen tycker jag denna tårtan är som godast med marsipanlock.
Lycka till!
/Tessan
Tror det kan bero på att man fikar och får känslan av att man äter godis samtidigt.
Samtidigt tycker jag själv att det är skönt att ha en backup plan när man inte hinner göra allt från grunden. Frias gluten- och mjölkfria kladdkaka är en favorit!
Dessa små söta består av:
Det kan vara bra att ha en pappkartong som du gör lite hål i för att hålla klubborna på plats på ett snyggt sätt.
Jag valde en mindre kartong som jag tillsammans med barnen klädde med en av deras teckningar samt folie. Sedan gjorde vi små hål i kartongen med hjälp av en liten stålpinne (sådan som man använder när man känner om potatisen kokat klart).
Låt den färdigköpta kladdkakan tina ordentligt. Dela den sedan i lika tårtbitar och rulla de små tårtbitarna till bollar.
Grymt kladdigt men oh så gott det blir.
Stick i en pinne i varje boll och ställ sedan in fatet med bollarna i frysen. Låt stå där minst en halvtimma för att de ska bli riktigt kalla, detta gör att chokladen stelnar väldigt snabbt och det blir mindre klabb.
Smält choklad i vattenbad. När chokladen smält, ta fram topping/strössel och de frysta små bollarna.
Doppa hastigt en boll i taget i chokladen, låt rinna av något, toppa den och ställ den sedan i ett av hålen i kartongen. Upprepa och vips så har du supersöta klubbor som passar till de barn som inte kan äta:
Dessa klubbor går väldigt bra att förbereda dagar innan kalaset.
Om du väljer att ha en godispåse till barnen som kommer på kalaset så är det alltid bra att läsa noga på innehållet beroende på barnets födoämnesallergi. Här har vi riktat in oss på glutenfritt och mjölkfritt (godis innehåller ofta dessa två födoämnen samt nötter)
Vi la godiset i små glassbägare med barnens namn på. De fylldes sedan med bland annat en klubba, söta björnar och Ahlgrens bilar.
Ha en kalasbra dag!
/Tessan
Godis innehåller ofta gluten, mjölkprotein, väldigt onödiga färgämnen och tillsatser.
Det kan därför vara både skönt och bra att göra eget sött och gott till barnen på kalaset. Bounty är en favorit som dessutom inte kräver 100 ingredienser och du slänger lätt ihop dem. Okej, lite kladdigt med chokladen kan det vara men det är det väl värt.
Detta behöver du:
Såhär gör du Bounty:
Så, nu har du dina smarriga Bounty's.
Låt väl smaka!
/Tessan
Har du ett barn som gärna hjälper till att förbereda inför sitt kalas? Är det något barn som har födoämnesallergier? Vill du vara lite mer hälsosam?
Då är detta ett bra tips som ofta är väldigt omtyckt av barnen.
Mixa valfri smoothie eller blanda saft starkt, häll i glassformar och ställ in i frysen några timmar före servering, gärna över natt.
Frys med hela bär eller med godisbitar för sockergrisarna.
Om detta går hem hos barnen är det även ett perfekt mellanmål, utan godis då vill säga ;)
Mums!
/Tessan
Mums filibaba
Glass
Vi var på barnkalas i Småland i helgen.
Ett kalas där ungarna verkligen sög ut det sista ur sommaren. De spelade brännboll till svetten rann och därefter hoppade de i den iskalla, stora plastpoolen och badade till höga skratt och skrik. För att värma sig sprang de sedan över till studsmattan och hoppade sig varma. Småland, där är jag född och jag älskar naturen, de stora trädgårdarna och alla små sjöar.
Födelsedagsbarnet hade önskat sig cupcakes och de som inte tål gluten fick kladdkakan från "Fria".
De hade också gjort dessa små söta Marshmallows och det slog mig att det faktiskt är ett fika som passar de allra flesta om man väljer nöt- och mjölkfri choklad.
Detta fika är fritt från:
Gluten
Mjölkprodukter
Ägg
Nötter
Soja
Såhär gör du:
Smält choklad i vattenbad
Doppa ner mashmallows i chokladen och doppa dem sedan i en liten skål med strössel. Eller toppa med ett bär.
Smaklig fika!
/Tessan
Många barns favoritmat och dessutom en maträtt som är bra att göra för alla födoämnesallergiker. Här finns det något för alla och ingen behöver känna att man äter specialmat.
Istället för mjuka tacobröd kan man ex välja romansalladsblad. Det brukar barnen tycka är kul och spännande.
Skär olika grönsaker i småbitar och låt barnen plocka friskt själva och fylla sina bröd eller äta med nachochips.
Är det kalas för lite större barn så kan man dela in dem i grupper och låta dem laga tacos själva som en liten matlagningsskola. Det brukar leda till att barnen upplever att maten blir mycket godare.
För att slippa använda onödiga tillsatser kan du enkelt slänga ihop din egen tacokrydda.
Du behöver:
2 msk chili
1 msk chiliflakes (eller 3 msk chili)
2 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
3 msk spiskummin
1 1/2 msk salt
2 tsk kokossocker (alt rårörsocker)
Tacokryddan står sig länge i en glasburk med lock.
Blanda kryddorna väl och använd ca. 2 msk till 500 g färs.
Det är en härlig känsla att servera barn bra mat utan onödiga tillsatser och just tacokryddan man köper i affären innehåller onödigt många tillsatser i form av bland annat färgämnen, jästextrakt och stärkelse.
Lycka till med tacokalaset!
/Tessan
I dag är jag hemma med min yngsta dotter som mår lite dåligt efter att ha fått 5-års vaccinationen.
Hon är ändå tillräckligt pigg för att baka semlor så det blev dagens aktivitet.
Använd en muffinsplåt eller muffinsformar.
Ta lite kokosolja på en papperstuss för att olja in formen. Fyll formarna till hälften.
Vi använder en bakplåt från Ikea.
En sats räcker till drygt 24st små semlebullar.
Semlebullar:
1 dl kokossocker (går bra med rårörsocker)
2 dl fullkornsrismjöl
2 msk psylliumfröskal
1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
1 krm salt
2 ägg
50 g kokosfett (eller smör om alla tål det)
3 dl soyghurt eller havregurt
Perfekta små godbitar att servera på barnkalas eller när suget efter semlor faller på.
Trevlig helg!
/Tessan
De vanligaste födoämnesallergierna hos barn är mjölkprotein, ägg, gluten och nötter.
Dagens blogginlägg är ♣ Glutenfri ♣ Nötfri ♣ Laktosfri
I dag tänkte jag tipsa om en enkel quick fix inför kalaset.
Om du är som mig och älskar att baka och stå i köket och fixa när du har tid men blir stressad och misslyckas när du är inte har tillräckligt med tid och/eller ork, då är denna variant både rolig och god.
Mitt bekväma kalastips är därför;
Köp färdiga muffins i frysdisken. Där hittar du stora och goda muffins som är både nötfria, mjölkfria och glutenfria.
Exempelvis dessa citronmuffins, 4st/förp, från Fria.
(innehåller ägg)
Tina muffinsen på låg värme i ugnen medans du slänger ihop en god glasyr.
Du behöver följande:
Såhär gör du:
Rör ihop frostingen med elvisp, men se till att smöret, mjölkfria smöret eller kokosoljan är riktigt mjukt. Byt ev ut bären mot kakao och gör bruna nallebjörnar. Fyll en spritspåse och spritsa på dina svala muffins. Dekorera efter tycke och smak.
Topping - en aktivitet
Om du har ett mindre kalas med lite större barn kan det vara en rolig aktivitet att få garnera sin egen muffins.
Förbered varsin skål till barnen med glasyr i. Låt barnet välja vilken färg de vill ha på toppingen. Använd plastpåsar till spritsarna (spritsar finns att köpa i de flesta välsorterade ICA- butiker).
Ha en go dag!
/Tessan
Vissa perioder går barnen på kalas flera gånger varje helg och ibland mer än ett kalas på samma dag. Det serveras socker, socker, socker och mer socker.
I dag är det mindre nördigt och mer okej att vara hälsosam och tänka nytt. Våga bryta mönstret redan när barnen är små. Våga göra kalaset som du vill ha det och inte som alla andra förväntar att det ska vara.
Tips på hur man kan minska socker på kalaset:
Min reflektion på mina egna barn är att det oftast inte är vad de fikat på kalaset som berättas hemma och som barnen mins från kalaset utan snarare vilka lekar och vad de hittade på, hur rolig Kalle var och att Linus pappa klädde ut sig till sjörövare.
Choklashake
1 st banan
1 st avocado
2-3 msk crunchy jordnötssmör (hoppa över om något barn har nötallergi)
3 msk hampafrön
3-4 dl havredryck
1 tsk vaniljpulver
2 msk raw kakao
Skiva bananerna och frys in dem en stund innan du slänger ihop chokladshake. Frysta bananer gör att din shake blir mer lik mjukglass i konsistensen.
Lägg alla ingredienser i en blender, mixa väl och servera i små glas eller flaskor med sugrör.
I nästa inlägg kommer förslag på allergivänlig kalasmat som är relativt enkelt att slänga ihop!
Trevlig helg!
/Tessan