Kalasdags - Kalasmat för alla

Kalasmat för alla

Här hittar du tips och idéer på vad du ska bjuda på när någon av gästerna har födoämnesallergier. Enkelt, gott och roligt. Varmt välkommen!

Choglad

Chokladiga bars, supergoda på kalaset och enligt mina små "fika till mellis?"

Här behöver du:
4 dl Havregryn
1 dl Cashewnötter (hacka dem i mixern)  eller kokosflingor
1/2 dl Solrosfrön
10 st Torkade katrinplommon eller dadlar
1 1/2 dl russin
5 msk kakao
2 1/2 msk honung
2 msk kokosolja
1 dl hett vatten

Lägg havregryn, hackade cashew eller kokosflingor och solrosfrön på en plåt. 
Rosta i ugnen en liten stund medan du mixar allt annat med en stavmixer. 
Ta fram en bunke och blanda ihop allt till en smet. 
Kleta ut på bakplåtspapper eller på lämplig form, ställ svalt ca 1 h eller till smeten stelnat. Skär i lagom bitar. 

Jag toppade mina med hackade cashewnötter och lite salt. Ännu godare är det säkert att ringla lite smält choklad över. 

/Tessan

Recept
Postat 2018-01-18 16:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Glutenfri tårta

Glutenfri tårta som är enkel att även göra helt mjölkfri och nötfri. Finns det även någon som är känslig eller allergisk mot soja kan man enkelt även utesluta detta. 

Du behöver detta:

  • 4 ägg
  • 1 dl rårörsocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Kokosflingor till springformen
    Fyllning:
  • 2 dl ris-, soja- eller havregrädde
  • 1 banan
  • 2 msk sylt
  • Vaniljpulver
  • Färdigt marsipanlock eller mer vispbar grädde till garneringen

Såhär gör du:

  1. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
  2. Häll försiktigt ner potatismjölet i ägg och sockerblandningen samtidigt som du vispar.
  3. Smörj en rund springform med kokosfett och istället för ströbröd använder du kokosflingor.
  4. Häll smeten i springformen, grädda i mitten av ugnen 35-45 minuter på 180 grader.
  5. Låt kakan svalna och dela den sedan i lika tjocka, stapelbara delar.
  6. Vispa grädden, blanda lite av grädden med banan och vaniljpulver, fyll ett lager med banansmeten. Blanda en del grädde med sylt, fyll det andra lagret med denna blandning, lägg på locket och bred på resten av grädden.
  7. Garnera med sockerpasta, marsipan eller valfri vispbar grädde. På bilden har vi använt vit och svart sockerpasta och försökt efterlikna en fotboll. 

Personligen tycker jag denna tårtan är som godast med marsipanlock. 

Lycka till!
/Tessan

Postat 2015-11-03 09:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sött och slött

Popcakes är väldigt poppis bland mina minsta, 5år och 7 år. 

Tror det kan bero på att man fikar och får känslan av att man äter godis samtidigt. 

Samtidigt tycker jag själv att det är skönt att ha en backup plan när man inte hinner göra allt från grunden. Frias gluten- och mjölkfria kladdkaka är en favorit!

Dessa små söta består av:

  • 1 st Fria kladdkaka (du hittar den i frysdisken i mataffären och den är både fri från gluten och mjölkprodukter)
  • 100 g choklad (se till att en är nöt, ägg, mjölk och glutenfri)
  • Strössel eller annan fint att toppa med (läs alltid innehållsförteckningen för att inte riskera något ovälkommet födoämne). 
  • Små klubbpinnar (hittar du hos Panduro eller välsorterad mataffär)
  • 1 st liten kartong. 
  • Eventuellt lite fint papper att klä kartongen med.

Det kan vara bra att ha en pappkartong som du gör lite hål i för att hålla klubborna på plats på ett snyggt sätt. 
Jag valde en mindre kartong som jag tillsammans med barnen klädde med en av deras teckningar samt folie. Sedan gjorde vi små hål i kartongen med hjälp av en liten stålpinne (sådan som man använder när man känner om potatisen kokat klart).

Låt den färdigköpta kladdkakan tina ordentligt. Dela den sedan i lika tårtbitar och rulla de små tårtbitarna till bollar.

Grymt kladdigt men oh så gott det blir. 

Stick i en pinne i varje boll och ställ sedan in fatet med bollarna i frysen. Låt stå där minst en halvtimma för att de ska bli riktigt kalla, detta gör att chokladen stelnar väldigt snabbt och det blir mindre klabb. 

Smält choklad i vattenbad. När chokladen smält, ta fram topping/strössel och de frysta små bollarna. 

Doppa hastigt en boll i taget i chokladen, låt rinna av något, toppa den och ställ den sedan i ett av hålen i kartongen. Upprepa och vips så har du supersöta klubbor som passar till de barn som inte kan äta:

  • Gluten
  • Mjölkprodukter
  • Laktos
  • Nötter
  • Soja

Dessa klubbor går väldigt bra att förbereda dagar innan kalaset. 

Om du väljer att ha en godispåse till barnen som kommer på kalaset så är det alltid bra att läsa noga på innehållet beroende på barnets födoämnesallergi. Här har vi riktat in oss på glutenfritt och mjölkfritt (godis innehåller ofta dessa två födoämnen samt nötter)

Vi la godiset i små glassbägare med barnens namn på. De fylldes sedan med bland annat en klubba, söta björnar och Ahlgrens bilar. 

Ha en kalasbra dag!
/Tessan

Postat 2015-10-05 11:07 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bounty

Godis innehåller ofta gluten, mjölkprotein, väldigt onödiga färgämnen och tillsatser. 
Det kan därför vara både skönt och bra att göra eget sött och gott till barnen på kalaset. Bounty är en favorit som dessutom inte kräver 100 ingredienser och du slänger lätt ihop dem. Okej,  lite kladdigt med chokladen kan det vara men det är det väl värt. 

Detta behöver du:

  • 1 nypa salt
  • 2 msk havregrädde
  • 25 g kokosfett
  • 200 g mörk choklad
  • 100 g smör (alt. mjölkfritt smör)
  • 200 g kokosflingor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl florsocker

Såhär gör du Bounty:

  1. Blanda samman smör, kokosflingor, vaniljpulver, florsocker, havregrädde och salt. Blanda väl.
  2. Forma små avlånga bitar och lägg dem på ett fat
  3. Ställ in fatet med kokosbitarna i frysen i minst 1 timma
  4. Smält mörk choklad i vattenbad, ta ut kokosbitarna ur frysen och doppa dem i chokladen.

Så, nu har du dina smarriga Bounty's. 
Låt väl smaka!
/Tessan

Postat 2015-09-16 09:16 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gör egen glass

Har du ett barn som gärna hjälper till att förbereda inför sitt kalas? Är det något barn som har födoämnesallergier? Vill du vara lite mer hälsosam?

Då är detta ett bra tips som ofta är väldigt omtyckt av barnen. 

Mixa valfri smoothie eller blanda saft starkt, häll i glassformar och ställ in i frysen några timmar före servering, gärna över natt. 

Frys med hela bär eller med godisbitar för sockergrisarna. 

Om detta går hem hos barnen är det även ett perfekt mellanmål, utan godis då vill säga ;)

Mums!
/Tessan

Mums filibaba 

Glass
Postat 2015-09-07 08:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Enkelt, sött och allergivänligt

Vi var på barnkalas i Småland i helgen.

Ett kalas där ungarna verkligen sög ut det sista ur sommaren. De spelade brännboll till svetten rann och därefter hoppade de i den iskalla, stora plastpoolen och badade till höga skratt och skrik. För att värma sig sprang de sedan över till studsmattan och hoppade sig varma. Småland, där är jag född och jag älskar naturen, de stora trädgårdarna och alla små sjöar. 

Födelsedagsbarnet hade önskat sig cupcakes och de som inte tål gluten fick kladdkakan från "Fria". 

De hade också gjort dessa små söta Marshmallows och det slog mig att det faktiskt är ett fika som passar de allra flesta om man väljer nöt- och mjölkfri choklad. 

Detta fika är fritt från:

Gluten
Mjölkprodukter

Ägg

Nötter
Soja

Såhär gör du:
Smält choklad i vattenbad

Doppa ner mashmallows i chokladen och doppa dem sedan i en liten skål med strössel.  Eller toppa med ett bär.

Smaklig fika!
/Tessan

Recept
Postat 2015-09-03 10:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

TacoKalas

Många barns favoritmat och dessutom en maträtt som är bra att göra för alla födoämnesallergiker. Här finns det något för alla och ingen behöver känna att man äter specialmat. 

Istället för mjuka tacobröd kan man ex välja romansalladsblad. Det brukar barnen tycka är kul och spännande. 

Skär olika grönsaker i småbitar och låt barnen plocka friskt själva och fylla sina bröd eller äta med nachochips. 

Är det kalas för lite större barn så kan man dela in dem i grupper och låta dem laga tacos själva som en liten matlagningsskola. Det brukar leda till att barnen upplever att maten blir mycket godare. 

För att slippa använda onödiga tillsatser kan du enkelt slänga ihop din egen tacokrydda. 
Du behöver:

2 msk chili
1 msk chiliflakes (eller 3 msk chili)
2 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
3 msk spiskummin
1 1/2 msk salt
2 tsk kokossocker (alt rårörsocker)

Tacokryddan står sig länge i en glasburk med lock. 

Blanda kryddorna väl och använd ca. 2 msk till 500 g färs. 

Det är en härlig känsla att servera barn bra mat utan onödiga tillsatser och just tacokryddan man köper i affären innehåller onödigt många tillsatser i form av bland annat färgämnen, jästextrakt och stärkelse. 

Lycka till med tacokalaset!
/Tessan

Postat 2015-02-05 11:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Söta små minisemlor

I dag är jag hemma med min yngsta dotter som mår lite dåligt efter att ha fått 5-års vaccinationen. 
Hon är ändå tillräckligt pigg för att baka semlor så det blev dagens aktivitet. 

Använd en muffinsplåt eller muffinsformar.
Ta lite kokosolja på en papperstuss för att olja in formen. Fyll formarna till hälften.

Vi använder en bakplåt från Ikea.

En sats räcker till drygt 24st små semlebullar. 

Semlebullar:
1 dl kokossocker (går bra med rårörsocker)

2 dl fullkornsrismjöl
2 msk psylliumfröskal
1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
1 krm salt

2 ägg
50 g kokosfett (eller smör om alla tål det)
3 dl soyghurt eller havregurt

  1. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in en tom plåt längst ner i ugnen.
  2. Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret och tillsätt det i de torra ingredienserna, tillsätt även ägg och soyghurt, blanda väl.
  3. Fördela smeten i muffinsformar. När ugnen är varm, ställ in plåten med smeten och häll därefter lite kallt vatten på plåten, stäng luckan fort.
  4. Ta ut bullarna efter ca 15 minuter eller då de fått fin färg.
  5. Blanda mandelmassa med lite havregrädde så att det blir en krämig konsistens.
  6. Vispa havregrädden.
  7. Låt semlebullarna kallna helt, skär eller klipp lock och gröp ur bullarna något. Klicka i mandelmassa, spritsa grädde, sätt på locket och pudra med lite sukrin florsocker. Njut!

Perfekta små godbitar att servera på barnkalas eller när suget efter semlor faller på. 

Trevlig helg!

/Tessan

Postat 2015-01-23 11:45 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Toppa muffinsen - enkel quickfix och en rolig aktivitet

De vanligaste födoämnesallergierna hos barn är mjölkprotein, ägg, gluten och nötter.

Dagens blogginlägg är ♣ Glutenfri ♣ Nötfri ♣ Laktosfri

I dag tänkte jag tipsa om en enkel quick fix inför kalaset. 
Om du är som mig och älskar att baka och stå i köket och fixa när du har tid men blir stressad och misslyckas när du är inte har tillräckligt med tid och/eller ork, då är denna variant både rolig och god.

Mitt bekväma kalastips är därför;
Köp färdiga muffins i frysdisken. Där hittar du stora och goda muffins som är både nötfria, mjölkfria och glutenfria. 
Exempelvis dessa citronmuffins, 4st/förp,  från Fria. 
(innehåller ägg)

Tina muffinsen på låg värme i ugnen medans du slänger ihop en god glasyr. 
Du behöver följande:

  • 200 gram rumsvarmt, mjukt smör, kokosolja eller mjölkfritt smör
    Smör tål de flesta som är känsliga för laktos, stäm av med barnets föräldrar. 
  • 4 dl florsocker
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 msk kokosmjölk alt vatten
  • Några blåbär och hallon för fägring av glasyren

Såhär gör du:

Rör ihop frostingen med elvisp, men se till att smöret, mjölkfria smöret eller kokosoljan är riktigt mjukt. Byt ev ut bären mot kakao och gör bruna nallebjörnar. Fyll en spritspåse och spritsa på dina svala muffins. Dekorera efter tycke och smak.

Topping - en aktivitet
Om du har ett mindre kalas med lite större barn kan det vara en rolig aktivitet att få garnera sin egen muffins. 
Förbered varsin skål till barnen med glasyr i. Låt barnet välja vilken färg de vill ha på toppingen. Använd plastpåsar till spritsarna (spritsar finns att köpa i de flesta välsorterade ICA- butiker). 

Ha en go dag!
/Tessan

Postat 2014-11-26 09:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Våga vägra för mycket socker!

Vissa perioder går barnen på kalas flera gånger varje helg och ibland mer än ett kalas på samma dag. Det serveras socker, socker, socker och mer socker.
I dag är det mindre nördigt och mer okej att vara hälsosam och tänka nytt. Våga bryta mönstret redan när barnen är små. Våga göra kalaset som du vill ha det och inte som alla andra förväntar att det ska vara. 

Tips på hur man kan minska socker på kalaset:

  • Skippa godispåsen och gör en skattjakt där varje barn får en liten present, det kan vara små klistermärken, såpbubblor eller något annat litet i paketen. 
  • Gör en god milkshake som sötas med dadlar eller banan. Recept kommer längre ner. 
  • Om du bakar tårtan själv kan du välja naturlig sötning som inte påverkar insulinproduktionen; ex. kokossocker, honung, stevia.
  • Istället för korv med bröd, gör plockmat i form av små spett. De allra flesta små älskar plockmat! 

Min reflektion på mina egna barn är att det oftast inte är vad de fikat på kalaset som berättas hemma och som barnen mins från kalaset utan snarare vilka lekar och vad de hittade på, hur rolig Kalle var och att Linus pappa klädde ut sig till sjörövare.

Choklashake
1 st banan
1 st avocado
2-3 msk crunchy jordnötssmör (hoppa över om något barn har nötallergi)
3 msk hampafrön
3-4 dl havredryck
1 tsk vaniljpulver
2 msk raw kakao

Skiva bananerna och frys in dem en stund innan du slänger ihop chokladshake. Frysta bananer gör att din shake blir mer lik mjukglass i konsistensen. 
Lägg alla ingredienser i en blender, mixa väl och servera i små glas eller flaskor med sugrör.

 

I nästa inlägg kommer förslag på allergivänlig kalasmat som är relativt enkelt att slänga ihop!

Trevlig helg!
/Tessan 

Postat 2014-10-03 12:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'