Givetvis ska man fira även ettårsdagen och tvåårsdagen, men barnkalas där man bjuder in jämngamla kompisar är lagom från ca tre års ålder. Håll det enkelt och låt den mesta tiden gå åt till fri lek. De flesta barn är inte redo att lämnas själva på kalas, vilket innebär att du har många vuxna som är redo att rycka in och hjälpa till. Se till att det finns fika även för de vuxna, men lägg energin på att fixa för barnen!
Presenterna är det lika bra att öppna i den takt gästerna kommer med dem. Det är svårt för ett litet barn att vänta, speciellt på att få öppna paket på sitt eget kalas!
Den första delen av kalaset kan man låta barnen lära känna varandra genom att ha ballonger och leksaker att leka med. Efter 20-30 minuter kan det vara dags att sätta sig till bords. Ett tips för bordsplacering är att använda ett memoryspel. Förbered genom att plocka ut så många par som det är kalasdeltagare. Lägg det ena kortet i ett par på varje plats och spara sedan det andra kortet i en korg med bildsidan av kortet nedåt. När det är dags att sätta sig får varje barn gå fram och ta ett kort och sedan leta upp matchande kort på bordet och sätta sig där.
Gör det enkelt för dig med det du serverar, saft, bullar och kex funkar fint. Gör ingen avancerad tårta, bjud på glasstårta eller bygg ett glasståg!
Ställ fram fika och kaffe i termos till föräldrarna, men låt det vara självservering!
Efter maten kan man se om det finns något intresse för enklare lekar som Björnen sover, Små Grodorna eller en liten sång- och ramsstund. Kända ramsor med tillhörande rörelser brukar barn i den här åldern tycka är kul. Här kan du se Familjen Andersson framföra "I ett hus vid skogens slut".
Så här går texten
"I ett hus vid skogens slut liten tomte tittar ut.
Haren skuttar fram så fort, knackar på dess port.
Hjälp ack, hjälp ack, hjälp du mig,
annars skjuter jägarn mig.
Kom å kom i stugan in.
Räck mig handen din"
Som avslutning på kalaset kör man en fiskdamm.
Det är ganska lagom att ha 1½ timme långt kalas för små barn.