Folkhälsomyndigheten avråder nu barn från att gå bus- eller godis i år på grund av smittspridningen. Tur då att det finns andra sätt att fira Halloween på! Vi ska ge er våra bästa tips på ett Halloween-firande som är social distancing-anpassat.
Innan vi drar igång med tipsen på hur du kan fira Halloween i år så tänkte vi gå igenom lite fakta kring årets läskigaste högtid: vad är Halloween? Och vilken dag infaller Halloween år 2020 på?
Halloween inträffar den 31 oktober varje år enligt amerikansk och irländsk tradition. Detta innebär att Halloween 2020 firas på en lördag. När Halloween ska firas i Sverige råder det dock delade åsikter kring. Halloween här är nämligen en tämligen ny tradition. I Sverige har vi, runt samma tid på året, sedan länge firat Alla helgons. Många menar således att Halloweenfirandet bör ske på Alla helgons afton, vilket alltid är på fredagen den veckan som den 31:a inträffar. I år blir det alltså fredagen den 30 oktober.
Halloween är en gammal högtid som härstammar från Irland och USA. Ursprungligen är det en keltisk tradition som handlade om att de dödas själar återvände till jorden under natten till Halloween. Detta tog irländarna sedan med sig till USA under 1800-talet, och det är någonstans på den vägen som dagens Halloweenfirande började ta form. På 50-talet blev det en ordentlig storhelg i USA och det är framförallt då som det blir en högtid för barnen, främst genom att de börjar gå trick or treating (bus eller godis) i sina bostadsområden.
Halloween kom till Sverige redan under 1960-talet, men det var egentligen på 90-talet som Halloween verkligen började firas på det sättet som vi känner till idag: med utklädningskläder, bus- eller godis och pumpadekorerade hem.
Pumpan - Halloweens kanske främsta landmärke! En urgammal tradition är att skära ut ansikten i pumporna, så kallade Jack-o’-lanterns. Den här aktiviteten bör anpassas efter barnens ålder eftersom det behövs en kniv för att skära ut ansiktet samt göra ett lock på toppen. Gräv sedan ut innehållet och glöm inte att spara pumpakärnorna, dom är riktigt goda att rosta och ha på morgongröten eller strö över en sallad.
Om ni är flera stycken som vill göra en pumpakarvningstävling så kan ni köpa lite mindre
pumpor i olika färger och former, dessa brukar finnas i vanliga mataffärer. (Tips: i år säljer även IKEA små dekorationspumpor för 25 kr styck). Använd fantasin och våga skapa något annat än bara det klassiska Jack-ansiktet. Med hjälp av en penna kan du måla på pumpan innan du börjar skära med kniven. När alla är klara med sina pumpor gör ni en omröstning där alla får rösta på den pumpan de tycker bäst om. Kom ihåg att ordna med ett pris till vinnaren (kanske en rosett att sätta på pumpan eller något gott Halloween-godis). Om ni är många kan ni utse flera olika priser: läskigaste pumpan, den mest kreativa, roligaste osv.
Finns det något mysigare än att kura ihop sig under en filt och berätta en riktigt läbbig
spökhistoria… Om du inte känner att du har fantasin att hitta på en egen saga så finns det en hel uppsjö med läskiga barnböcker att få tag på. Under oktober månad brukar biblioteken och bokhandlarna ställa fram alla sina rysare från hyllorna så att det är enkelt att hitta. Även för denna aktivitet gäller det såklart att anpassa efter barnens åldrar. Visst kan många barn tycka att det är spännande att bli lite skrämda, men vi vill fortfarande att alla ska kunna sova ordentligt om natten. Här har vi har några tips på böcker för olika åldrar.
5 läskiga boktips för svårskrämda barn:
● Dropp dropp av Aron Landahl
● Super-Charlie och Spökfällan av Camilla Läckberg
● Sagan om den underbara familjen Kanin och Spöktåget av Jonna Björnstjerna
● Mortina : ett helt vanligt zombiebarn av Barbara Cantini
● För de allra minsta finns Lilla spöket Laban som pekböcker
“Frukt är inte godis” tycker många barn, och visst kanske det är lite hårt att ta bort allt godis från Halloween. Men det hindrar ju inte från att göra lite nyttigt Halloween-godis - också! Ta fram kniv och potatisskalare och förvandla frukten till spöken och mumier!
Bananspöken
Bu vilka läskiga bananer! Enkla att göra är dom också. Skala en banan och skär den på mitten.
Ställ sedan bananhalvan på en tallrik med toppen uppåt och dekorera ögon och mun med
strössel eller chokladsås.
Äppelmumier
Dom här äppelmumierna går väldigt snabbt att göra. Allt du behöver är en potatisskalare. Skala äpplet på måfå horisontellt för att få det att se ut som att äpplet är inlindad i sitt skal: precis som en mumie. Som med bananspökena kan du ge mumierna ögon av strössel eller chokladsås.
Mandarinpumpor
Om du inte har fått tag på en riktig pumpa så kan dom här mandarinpumporna vara ett
alternativ. Skala hela mandarinen (spara skalet, med sin oranga färg kan det användas som
annan Halloween-dekoration). Skär sedan av toppen på en gurka och tryck fast i ena änden av mandarin - voilá så har du en liten mini-pumpa!
Varje fest kräver ett dansgolv! Förvandla vardagsrummet till ett spökslott genom att hänga upp spindelväv, leksaksinsekter och girlanger i svart och lila. Släck ner ordentligt och låt bara några myslampor vara tända. Låt sedan alla gäster klä ut sig till det läskigaste dom kan tänka sig: spöke, häxa, troll, Frankenstein's monster eller kanske en vampyr - bara fantasin sätter gränser här. Medans gästerna gör sig i ordning kan du fixa snacks och häxbål.
När alla är festredo är för det dags att parta loss i sann spökrocksanda. Leta fram
Halloween-listor på Spotify, det finns massor att hitta. Annars kan du sätta på den här spellistan med Halloween-sånger .
Inget kickar igång Halloween-känslan bättre än en riktigt läskig Halloween-film. Gosa till det ordentligt med popcorn, myskläder och kuddar (att gömma sig bakom om det blir riktigt läskigt).
Här är 6 exempel på klassiska Halloween-barnfilmer:
● Caspar (1995)
● Hocus Pocus (1993)
● Hotell Transylvanien (2012)
● Halloween med Billy Bilsson (2020)
● Familjen Addams (2019)
● Ghostbusters (1984)
Det var alla tips. Ha nu en riktigt ryslig Halloween!
Fasar du över barnens barnkalas som närmar sig eller ser du fram emot det och planerar veckor i förväg? Tycker du enkelt blir bäst eller ska det vara inhyrda fixare eller på lokal? Vad ska man ha för ett kalas? Och vad gillar barnen egentligen bäst?
Idén till kalasdags.se föddes ur frustation. Vad kunde vi hitta på när våra barn, som fyller i slutet av året, meddelade att de ville ha kalas. I nästa mening önskades ett slags dinosauriekalas, men det hade redan Kalle, Fawaz och Adam haft. Vi började googla, huvudet var tomt på ideér. Så började samlandet av tips och inspiration och idén till kalasdags.se föddes.
Vid starten av kalasdags.se insåg vi att det inte vara så knepigt eller heller behöver vara speciellt dyrt att ordna kalas. Oftast är lekar som dansstopp ändå roligast och körs lika bra både på hemmakalas som på discokalas hos den lokala dansstudion. Och alla lekar kan tvistas om så de passar teman. Flera kalasbarn kan firas samtidigt och det är kul att planera kalaset med barnen. Vi har massvis med tips under våra teman och under våra lekar för hemmakalas. Och vi har snart samlat 1000 olika kalasfixare -ställen och artister, av olika slag runt om i Sverige!
En ny termin har precis startat och födelsedagar stundar. Vi hoppas ni finner inspiration för alla sorts kalas här hos oss.
Har ert barn ett tema de önskar eller har ni en kalasidé att dela med er av eller som vi kan utveckla tar vi gärna emot tips!
Hur firar ni skräckens helg?
Vi har myst på torpet, gjort dessa pumpor och sovit på vinden... Det spökade redan innan vi gick och la oss, eller var det hunden Iris som lät? Vi är osäkra. Eller vill vara osäkra. Det är något med skräck och barn och även vuxna barn under Halloween, att få skrämmas och låta sig skrämmas på skoj.
Så här blev våra pumpor. Det är mörkt på torpet, precis sådär läskigt mörkt som det ska vara!
Missa inte vårt väldigt välbesökta Halloweentema som växer för varje år! Här har ni ännu mer inspiration om hur man kan göra riktigt läskiga pumpor.
Skolstartsveckan är här, vi gissar att det finns sommarbarn som planerar sina kalas och påminner om alla våra teman/lekar och samlade kalasfixare för inspiration. Vi har t ex 41 olika kalasfixare inom bowling. Eller varför inte fixa ett eget hemmabowling kalas?
Själv har jag i sommar gått igenom gamla foton från tiden då vi bodde i Italien och fann min mellansons inbjudningar till hans bowlingskalas. Förutom inbjudningskorten vi gemensamt gjorde (med en pysslig barnvakt som hjälp) så gjorde vi godisaskar, inte bara roliga att göra med barnen, även mycket uppskattade. Pricken över i blev klubborna vi stack i och godissnöret vi satte runt om. Inbjudningskorten klippte vi från färgade pappersark och klippte ut klot och käglor som vi sedan klistrade på efter tycke och smak.
Här kan ni se hur man gör godisaskar, barnen och jag grejade det finfint efter några första halvbra försök! : )
Godispåsar Pyssla med barn
Kalasdags startar upp en bokblogg där vi recenserar och tipsar om bra barnböcker för olika åldrar! Böckerna kan vara recenserade av vår barnpatrull eller av oss på redaktionen.
Här hittar man vår barnboksblogg. Läs och inspireras!
Ni har väl inte missat att kalasdags.se sedan några veckor har ett instagramkonto? Gillar du instagram och vill få tips om kalaspynt, tårt/cupcakedekorationer, kalasprylar, lekar, aktiviteter och kalasfixare så följ oss på instagram.com/kalasdags.
Det sägs att högläsning är bästa vägen till läslust, vi hoppas kunna tipsa om många mysiga sagostunder!
Kalaspresenter är ibland ett dilemma.
En bok kan aldrig vara fel att ge bort. Nedan samlar vi böcker om just kalas och om att fylla år. En riktigt bra present till födelsedagsbarn tycker vi!
Har ni fler tips på barnböcker som handlar om kalas eller om att fylla år så kommentera gärna här under så fyller vi på!
Här kommer mer baktips till kommande kalas. Mina barn älskar att baka marshmallows, speciellt med polkakross i. Ett tips är att smörja in händerna med neutral olja före du börjar, så fastnar det inte på händerna. Vänta med att skära upp i bitar tills de ska serveras, så håller de sig mjuka längre!
Gör så här:
Blanda gelatinpulver och vatten i en skål och låt stå 10 min. Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka 1½ min. Rör om. Häll gelatin och den heta sockervätskan i en stor vispskål. Vispa på låg fart tills gelatinet löst sig. Vispa sedan på högsta effekt 10-15 min. Tillsätt krossade polkagrisar på slutet .
Lättast går det att vispa i en degblandare med visp. Använder man elvisp går det lättare om man höjer och sänker vispen mot slutet.
Pensla en form, ca 20x20 cm, och en slickepott med lite olja. Häll smeten i formen med hjälp av slickepotten. Täck över med plastfilm och låt stå i minst 3 tim, gärna längre. Klipp eller skär skummet i små bitar och rulla dem i florsocker. Förvara i väl försluten plastpåse.
Receptet gäller för 60 st
Ingredienser
2 msk gelatinpulver
1 dl vatten
4 dl strösocker
1 1⁄2 dl vit sirap
3 msk vatten
75 g krossade polkagrisar
röd hushållsfärg
olja till formen
florsocker
Att baka till kalas kan vara något av en utmaning. Alla gillar olika. Vi brukar slopa tårtan och ha en glasskiosk istället men kakor som syltkakor brukar vara populärt. Om inte annat är syltkakor med ansikten både roliga att baka och att se på, förhoppningsvis tycker de små kalasbarnen om dem med. Skulle man ha ett mindre kalas och ha barn som älskar att baka, kan man ha ett bakkalas; då skulle jag tipsa om denna kaka, som har många namn, vi kallar dem för ansiktskakor.
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Smörj 2 bakplåtar. Mät upp smör och mjöl i en matberedare och kör till en smulig blandning. Tillsätt socker äggulor och vaniljsocker, rör om till en mjuk deg. Vira sedan in degen i plast och låt den vila kallt i några minuter. Kavla ut degen och stansa ut runda plattor, tex med ett uppochnedvänt glas. Receptet nedan blir ca 15 kakor. Skär sedan ut runda ögon, gör en mun, använd kniv eller liten skalpell. Skapa ansikten av hälften av kakorna. Grädda i ugnen i ca 15 minuter eller tills de blir lätt gyllenbruna, låt dem sedan svalna. Vispa ihop florsocker, smör och vatten. Bred sedan krämen över de släta kakorna och därefter sylten. Man kan bara ta sylt om man föredrar det. Kläm sedan försiktigt fast ansiktskakorna ovanpå.
Ingredienser:
200 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl florscoker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
4-6 msk sylt (jordgubb eller hallon)
Smörkräm:
2 dl florsocker
75 g smör
1 tsk hett vatten
Äntligen är det påsk, vi åker till landet, pysslar, tittar på filmer och bakar. Så sätter vi repeat på dessa göromål i några dagar medan vi smular runt i myskläder och eldar i kaminerna.
I morgon ska vi göra egna marsipantuppar och kycklingar. Plättlätt och pyssligt.
Gör såhär:
Färga marsipanen till kycklingarna med gul hushållsfärg, det räcker med några droppar! Till tupparna använder man ofärgad marsipan. Rulla marsipanen päronformad till små kycklingar och lite större till de som ska bli tuppar. Platta till botten lite och forma ett huvud genom att smalna av vid halsen. Färga lite marsipan med grenadine till näbb och kam. Platta ut och forma små näbbar och kammar och tryck på. Doppa en liten bit av kycklingarna och tupparna i smält choklad.
Ställ på bakpapper för att svalna. Tips -
Doppa fingrarna i lite olja så fastnar inte marsipanen!
Ni har väl inte missat att vi har tre nya bloggare!
Zornitsa Salman från Scrapparazzi pysslar och tipsar, allra senast om hur man enkelt pysslar ihop sitt eget Halloween spöke.
Caroline Hultqvists tårt och bakblogg. Än så länge hittar man t ex en dinosaurietårta, eller varför inte en spindelmannen tårta?
Så har vi Sandts blogg, kalasbra tips på vad man kan bjuda alla gluten och mjölkallergiker på, och förslag på hur man kan minska socker på kalas.
Hitta inspiration inför halloween hos våra olika bloggare och spana in vårt halloweentema! Där kan ni se hur man gör allt från fladdermusgirlanger till isbitar med spindlar i och hitta passande halloweenlekar - inget för äckelmagade!