Kalasdags - Hej där! - Hej där, MinPlanet.se

Hej där!

Här intervjuar vi olika kalasfixare och andra aktörer vi vill veta mer om.

Hej där, MinPlanet.se

Elin Dunås, redaktör och administratör på MinPlanet.se

Hej! Berätta mer om minplanet.se och ert uppdrag från WWF. Hur sitter minplanet.se och WWF ihop?
Minplanet är en livsstilscommunity för alla som är intresserade av hur man kan leva mer grönt, med många artiklar och tips. Den startades 2008 av Världsnaturfonden WWF för att nå ut bättre i konsumtions- och livsstilsfrågor. Vi har också två samarbetspartnes, TV4-gruppen som bland annat hjälpt oss med tv-reklam och Trygg-Hansa - för dem är det en del i deras sociala ansvarstagande.

Inom vilka områden anser du att man kan göra mest miljönytta i en vanlig barnfamilj?
Det som har absolut störst effekt är en så enkel sak som att välja förnybar energi om du bor i villa. Bor du i lägenhet och väljer grön el är det också bra. Och kan du låta bli att ha bil och i stället åka kommunalt eller cykla är det toppen för miljön. Att välja att äta vegetariskt en dag per vecka är också bra för miljön.

Andra saker som har ganska stor effekt är att köpa och sälja kläder och annat man behöver secondhand, och att umgås och uppleva saker tillsammans i stället för att skaffa en massa leksaker. Att bjuda hem kompisar och ordna kalas är inte bara trevligt, utan också ett jättebra miljötips särskilt så här på vintern eftersom varje person värmer upp med cirka 1 watt per kilo.

Har WWF eller minplanet.se några klimatsmarta eller miljövänliga tips inför barnkalas eller festliga tillfällen?
De självklara tipsen för alla fester är att bjuda på ekologisk mat, dryck och godsaker och att servera på porslin i stället för engångsservis - låna assietter av grannen eller en kompis om era egna inte räcker. Själv har jag köpt speciella kalasglas med roliga motiv på som alltid åker fram.

När det gäller just barnkalas brukar presenterna vara den största miljöboven, ofta är det plastsaker som tillverkats i låglöneländer och sedan transporterats hit. Jag tror inte heller att det är så sunt att få slita upp kanske 20 paket på tio minuter, det bidrar bara till uppfattningen att prylar är det viktiga i livet. Att skippa presenterna helt är kanske trist, men man kan gå ihop om en lite finare present och/eller ge bort en upplevelse - ett teaterbesök eller biocheckar eller besök på lekland.

Till barn som är intresserade av djur och natur kan man gå ihop ett par stycken och ge bort ett medlemskap i WWFs Pandaklubb, då får man också rabatt på till exempel Universeum och Kolmården.

På Minplanet har vi faktiskt inga specifika barnkalastips, men det kanske är dags att börja med det nu...?

Ja, abolut! Det finns ju massor med barn i Sverige som både vill ha barnkalas och vill vara miljösmarta!

Finns det några saker eller produkter man absolut ska undvika?
Vi vill inte komma med pekpinnar, kalas ska vara lustfyllt och kul. Men om vi tittar på kemikaliebiten skulle jag undvika att ge bort billiga leksaker av okända märken från länder utanför Europa, eftersom de kan innehålla hormonstörande ftalater.

 

Inlagt 2011-01-19 23:34 | Läst 12056 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)
2011-01-20 17:00   Elin, Minplanet
Tack Rebecca!
 
2011-01-20 12:19   (anonym)
Detta är verkligen en jätteanvändbar sajt!
 


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'