Kalasdags - Hej där!

Hej där!

Här intervjuar vi olika kalasfixare och andra aktörer vi vill veta mer om.

Hej där, Living Green


Edit Künstlicher, grundare LivingGreen.se

Hej! Berätta mer om sajten Living Green! Vad kan man läsa om hos er och hur kom du på idén?

Idén till LivingGreen.se föddes samtidigt som jag var hemma med våra två barn. Jag är inte den här typiska trädkramaren själv men blev sedan jag fick barn intresserad av gifter och tillsatser i mat, leksaker och hudvård.
Jag hittade ingen tidning eller sajt som gav inspiration och information utan pekpinnar. Då beslöt mig för att började skissa på LivingGreen.se.

Jag skapade även verktyget GREENTARGET som inte enbart mäter din klimatpåverkan utan där du sätter ett mål som känns rimligt för dig på en tidsaxel. Tex 10 procent grönare på 6 månader. Det var vi först med i Sverige.

LivingGreen lanserades i mars 2009 och är idag ett magasin på webben, en medlemsklubb med fina förmåner och mycket mer är på gång!

Vilka områden tycker du att det fattas bra ekoprodukter inom?

Hoppla! Det har hänt mycket på bara de senaste två åren. Idag har nästan alla varumärken ett grönt sortiment. Personligen känner jag bilindustrin är för seg när det kommer till att utveckla sina och ta fram alternativ till bensin och diesel.

Det tror jag beror på att bilar marknadsförs till en manlig målgrupp och köps av män. Statistiken visar tyvärr att kvinnor är överlägsna i sitt miljöengagemang.

Vilket är det bästa och grönaste kalastipset du har stött på?

Jag skulle inte krångla till saker så mycket. Gör kalaset som på mormors tid. Baka själv, laga själv med bra råvaror.
Att ge bort upplevelser är bland det grönaste man kan göra. Jag brukar uppmuntra mina barns mor- och farföräldrar till att inte köpa grejer utan ta med barnen på äventyr. Det kan innebära allt från att åka tåg till stan (poppis med tåg) till att åka och bada.

Edit Künstlicher LivingGreen miljö miljömedveten
Postat 2011-01-29 11:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej där, MinPlanet.se

Elin Dunås, redaktör och administratör på MinPlanet.se

Hej! Berätta mer om minplanet.se och ert uppdrag från WWF. Hur sitter minplanet.se och WWF ihop?
Minplanet är en livsstilscommunity för alla som är intresserade av hur man kan leva mer grönt, med många artiklar och tips. Den startades 2008 av Världsnaturfonden WWF för att nå ut bättre i konsumtions- och livsstilsfrågor. Vi har också två samarbetspartnes, TV4-gruppen som bland annat hjälpt oss med tv-reklam och Trygg-Hansa - för dem är det en del i deras sociala ansvarstagande.

Inom vilka områden anser du att man kan göra mest miljönytta i en vanlig barnfamilj?
Det som har absolut störst effekt är en så enkel sak som att välja förnybar energi om du bor i villa. Bor du i lägenhet och väljer grön el är det också bra. Och kan du låta bli att ha bil och i stället åka kommunalt eller cykla är det toppen för miljön. Att välja att äta vegetariskt en dag per vecka är också bra för miljön.

Andra saker som har ganska stor effekt är att köpa och sälja kläder och annat man behöver secondhand, och att umgås och uppleva saker tillsammans i stället för att skaffa en massa leksaker. Att bjuda hem kompisar och ordna kalas är inte bara trevligt, utan också ett jättebra miljötips särskilt så här på vintern eftersom varje person värmer upp med cirka 1 watt per kilo.

Har WWF eller minplanet.se några klimatsmarta eller miljövänliga tips inför barnkalas eller festliga tillfällen?
De självklara tipsen för alla fester är att bjuda på ekologisk mat, dryck och godsaker och att servera på porslin i stället för engångsservis - låna assietter av grannen eller en kompis om era egna inte räcker. Själv har jag köpt speciella kalasglas med roliga motiv på som alltid åker fram.

När det gäller just barnkalas brukar presenterna vara den största miljöboven, ofta är det plastsaker som tillverkats i låglöneländer och sedan transporterats hit. Jag tror inte heller att det är så sunt att få slita upp kanske 20 paket på tio minuter, det bidrar bara till uppfattningen att prylar är det viktiga i livet. Att skippa presenterna helt är kanske trist, men man kan gå ihop om en lite finare present och/eller ge bort en upplevelse - ett teaterbesök eller biocheckar eller besök på lekland.

Till barn som är intresserade av djur och natur kan man gå ihop ett par stycken och ge bort ett medlemskap i WWFs Pandaklubb, då får man också rabatt på till exempel Universeum och Kolmården.

På Minplanet har vi faktiskt inga specifika barnkalastips, men det kanske är dags att börja med det nu...?

Ja, abolut! Det finns ju massor med barn i Sverige som både vill ha barnkalas och vill vara miljösmarta!

Finns det några saker eller produkter man absolut ska undvika?
Vi vill inte komma med pekpinnar, kalas ska vara lustfyllt och kul. Men om vi tittar på kemikaliebiten skulle jag undvika att ge bort billiga leksaker av okända märken från länder utanför Europa, eftersom de kan innehålla hormonstörande ftalater.

 

Postat 2011-01-19 23:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hej där, Gro!

Patricia Rawecka, grundare av Gro play & design

Hej, berätta mer om Gro och era leksaker!

Vi (än så länge bara jag Patricia) är ett färskt svenskt varumärke som vill göra kul spel och leksaker som lär om miljö och hållbarhet! Vill man som leksaksföretag göra något för miljön så tror jag att förutom att vara noga med att välja schyst material och nära tillverkningsland, så är det viktigt att tänka på hur ens produkter påverkar användarna. Det intressanta är hur våra leksaker påverkar barnens sätt att tänka, göra och uppmärksamma.

Hur kom du på idén med miljöpussel för barn?
Jag pluggade produktdesign i Hong Kong och fick ett slags uppvaknande där. Jag befann mig i en extrem konsumtionskultur där under lång tid och då jag skulle designa en produkt i ett skolprojekt så kände jag "Jag behöver inte en pryl till!". Jag ville göra något meningsfullt. en produkt som i det långa loppet kunde bidra till att nästa generation skulle ha en mer hållbar livsstil.

Det barn lär sig när de är små, ter sig naturligt för dem när de är vuxna. Med mina leksaker vill jag få barn att se sin omvärld på ett nytt sätt, och få dem att på ett otvunget och lustfyllt sätt bidra till ett mer hållbart samhälle. Lek är ju bästa sättet att lära sig saker på!

Det låter ju kul och supersmart! Hur många olika pussel finns det?

Idag finns det tre motiv i pusseltypen "En Bättre Värld"; Stad & trafik, Skog & mark och Hav & sjö.

Vilken ålder lämpar sig era pussel för?
Först trodde vi att bara barn mellan 3-5 år skulle gilla pusslet, men det visar sig att även 6 och 7-åringar gillar det. En del kan ju redan läsa lite och de korta ramsorna på baksidan blir utmärkt lästräning.

Vad händer framöver? Några nya bra idéer på lut?

Vi kommer att släppa ett digital "eko-memory" som kommer finnas som App till iPhone och även i webbversion på vår hemsida, i mars. Fler fysiska leksaker så som pussel, spel och memory kommer dyka upp både under våren och hösten.

Kolla in groleksaker.se och håll dig uppdaterad om produktnyheter och annat på facebook.com/GroLeksaker

 

 

Postat 2011-01-16 10:24 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'