Är du trött på att alltid servera saft eller läsk till barnen på kalasen? Här får du tips på några enkla och goda drycker med mindre socker. Dryckerna passar utmärkt på olika fester och även till helgmiddagarna eller till fredagsmyset.
Dessa drycker kan varieras i all oändlighet, det är bara fantasin som sätter stop! Om mjölkdrinken känns för sur kan du blanda i lite banan eller en gnutta socker.
Hälsningar Anna & Mathilda
Foto: Mathilda Strand och Aino Leijon
Glass är gott för både stora och små! Vi ger dig tips på en lite nyttigare glass som du och ditt barn kan göra tillsammans, snabbt, enkelt och gott! Hemgjord yoghurtglass är perfekt om du vill ha en lite fräschare avslutning på festen.
Yogurtglass kan varieras med alla möjliga bär och frukter. Prova gärna Blåbär/Hallon eller Jordgubb/Björnbär. Villl du att glassen ska bli tjockare och lite lyxigare kan den göras på turkisk yoghurt med lite vaniljsocker och en gnutta socker. Det funkar såklart lika bra med laktosfri yoghurt för den som vill ha det.
Kan ges till barn som är tillräckligt stora för att äta sötsaker och mjölkprodukter.
Receptet räcker till ca 4 portioner.
1 paket frysta blåbär
3 dl vaniljyoghurt
Gör så här:
1. Mixa de frysta blåbären med en stavmixer eller i en matberedare tills de smulas sönder.
2. Häll i yoghurt och mixa tills allt blandas.
3. Häll glassen i små skålar och ställ in frysen tills de har stelnat lite. Garnera med frysta blåbär.
Trevlig helg!
Hälsar Anna
Svårt att hitta glutenfritt fikabröd som inte är torrt och tråkigt?? Vi
har provat en nyhet inom glutenfritt fikabröd som är både god och
saftig.
Har du svårt att hitta gott glutenfritt fikabröd till ditt barns kalas? Eller har ditt barn vänner som har glutenintolerans? Nu har Fria Börd tagit fram en produktnyhet som är både otroligt god och saftig, nämligen Glutenfria Chokladmuffins. Fria Bröd har hämtat inspiration från deras kladdkaka när de tog fram dessa choklasmuffins som har en kladdig topp. Perfekt att ta med till kalaset eller bjuda på hemma när du inte hinner baka.
För dig som hellre vill baka ditt eget fikabröd bjuder vi på ett underbart recept på glutenfria kladdkaksmuffins. Hemligheten ligger i att använda en bra glutenfri mjölmix, att inte använda för mycket mjölmix och att inte låta bakverken gräddas för länge så de blir torra. Prova och njut!!!
Receptet räcker till cirka 12 muffins och kan serveras
till barn som är tillräckligt stora för sötsaker.
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g margarin eller smör
1/2 dl rapsolja eller matolja
2 dl glutenfri finmix (tex från semper)
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
100g mörk choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Vispa ägg och socker tills det blir pösigt.
3. Smält margarinet och tillsätt oljan. Blanda ner det i smeten.
4. Blanda glutenfri finmix, kakao, vaniljsocker bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
5. Bryt chokladen i små bitar och smält den i en skål över kokande vatten (vattenbad) och blanda i chokladen i smeten.
6. Sätt muffinsformar på en plåt och klicka ut smeten, men fyll dem
till 2/3 med smet. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. De ska vara
rejält kladdiga i mitten.
7. Låt svalna och servera muffinsen med en klick grädde eller vaniljglass.
Allergitips: Muffinsen kan göras helt vetefria genom att använda
naturligt glutenfri mjölmix (fri från vetestärkelse). De kan även göras
mjölk- och laktosfria genom att använda mjölkfritt margarin istället för
smör.
Ha en trevlig chokladfest!
Fler allergitips hittar du på allergisidan på www.barnochmat.se.