Nu är säsongen för de svenska blåbären i full gång! Att plocka blåbär i skogen är ett roligt nöje både för stora och små. Finns det något godare än blåbärsbullar eller kanske bara blåbär med lite mjölk eller fil på morgonen? Blåbär passar också perfekt till sensommarens kalas!
Packade med vitaminer!
Blåbär är mycket rika på vitaminer som bland annat C-vitamin och folsyra. De innehåller också mycket antioxidanter. Som ni säkert känner till kan blåbär i större mängder komma väl till hands när magen är lite för snabb.
Vi bjuder på våra bästa blåbärsrecept till kalaset, prova och NJUT! Blåbärsbullarna är en favorit som jag brukar baka ute på landet.
Räcker till 4 portioner och kan ges från 8 månaders ålder om man
utesluter mandeln.
2 dl blåbär (gärna färska, annars frysta som har tinat)
1/2 ask färska jordgubbar
4 st färska aprikoser (kan bytas ut mot persikor eller mango)
2 dl kvarg/kesella
hyvlad mandel (hoppa över för barn under 1 år)
Gör så här:
1. Skär aprikoserna i små bitar. Skölj och noppa jordgubbarna och skär dem i bitar.
2. Skölj blåbären och blanda dem tillsammans med aprikoserna och jordgubbarna.
3. Toppa med en klick kvarg, lite hyvlad mandel och garnera med citronmeliss.
Allergitips: Vid laktosintolerans kan kvargen bytas ut mot laktosfri matlagningsyoghurt eller laktosfri keso. Vid mjölkallergi kan du ersätta kvargen med sojayoghurt eller lite havreglass.
Räcker till ca 24 st bullar. Kan ges till barn som är tillräckligt stora för att äta sötsaker.
1 sats bulldeg
ca 5 dl färska blåbär eller 2 paket frysta tinade blåbär
Socker
Kanel
1 ägg
Gör så här:
1. Gör en bulldeg enligt receptet på vetemjölspåsen och blanda i lite kardemumma. Låt degen jäsa under en duk i 30 minuter.
2. Rulla ut små bollar med deg och kavla ut dem tills de blir knappt 1/2 cm tjocka.
3. Lägg på ca 1 msk blåbär, 1/2 tsk socker och strö på lite kanel på
varje degplatta. Vik ihop degen så den täcker blåbären ordentligt och
lägg den vikta delen neråt.
4. Låt jästa på plåten under en duk i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 ° C. Pensla bullarna med ett ägg. Baka bullarna i
mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills de får en fin färg.
5. Servera bullarna som de är eller med lite vaniljsås och färska bär.
Fler kalasrecept hittar ni på www.barnochmat.se.
Hoppas det smakar!
hälsar
Anna
Äntligen startar bloggen Kalasmat med barnochmat.se!
Vi heter Anna och Mathilda och vår passion är kort och gott barn och mat. Vi är båda dietister och har jobbat mycket med barn och barns matvanor. Vi har också startat sidan www.barnochmat.se, där du kan läsa om allt som har med barn och mat att göra. När vi fick chansen att starta en blogg på kalasdags.se tackade vi självklart JA direkt!
I vår blogg kommer vi ge mängder med tips och inspiration på bra kalasmat. Vi kommer dela med oss av tips och recept som passar hela familjen och även barn med olika allergier.
Vad är "bra mat" för oss? Vi tycker att bra mat framför allt ska smaka gott och se god ut! Det är det allra viktigaste. Sen kan bra mat även gärna vara nyttig, men för den som oftast äter nyttigt, finns det även plats för lite onyttigt. För oss är bra mat förknippat med att äta tillsammans med andra. Maten är också förknippad med många härliga minnen som vi bär med oss genom livet. Doften av farmors äppelpaj eller minnet av att hjälpa till att lägga äppelbitar i äppelpannkakan när man knappt nådde upp till spisen.
Välkommen till vår blogg!
hälsar
Anna och Mathilda