En god nyhet för alla mjölkallergiker och veganer är att det har kommit en ny mjölkfri yoghurt, nämligen Havregurt från Oatly. Havregurten är gjord på svensk havre och är berikad med bland annat D-vitamin, kalcium och vitamin B12 för att vara en bra ersättningsprodukt för vanlig yoghurt. En annan fördel är att havren innehåller nyttiga fibrer som kallas betaglukaner.
Havregurt kan användas som vanlig yoghurt med lite flingor till. Den passar bra som frukost eller mellanmål. Till festliga tillfällen funkar den perfekt att göra smoothies eller yoghurtglass på. Havregurten finns i smakerna naturell och jordgubb. Mixa havregurt med bär och eventuellt lite vaniljsocker eller en banan för att det inte ska bli för surt. Eller prova att mixa naturell havregurt med mango och banan.
Berätta gärna vad ni tycker om den nya havregurten och vad ni använder den till!
Hälsningar Anna
En härligt rosa soppa som varje liten prinsessa och säkerligen
också små prinsar äter med förtjusning (gillas även av kungar och
drottningar)!
För barn äldre än ett år. OBS! Barn yngre än ett år
ska INTE äta rödbetor, eftersom rödbetor innehåller nitrat, som i
kroppen kan omvandlas till nitrit som kan försvåra syreupptagningen hos spädbarn.
4 portioner
2 msk kalvfond
7 dl vatten
2 skalade potatisar i skivor
2 skivade rödlökar
2 skivade klyftor vitlök
500 g rödbetor
saften av 1/2 citron
1 tsk stött kummin
1 krm chilipeppar
salt
2 dl kokbar creme fraiche (kan bytas mot havregrädde)
Tillbehör:
krasse, ärtskott eller annat grönt
mörkt grovt bröd
Gör så här:
Kom ihåg att man oftast kissar rosa dagen efter att man ätit rödbetor. Det är helt ofarligt!
Soppan kan ges från ett års ålder eller tidigare om man väntar med saltet och fonden tills bebisen har fått sin portion.
6 portioner
2 potatisar
2 färska broccolihuvuden
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1/2 msk olja (tex rapsolja)
1 liter vatten
2 msk hönsfond
2 dl matlagningsgrädde (kan bytas mot havregrädde)
1/2 citron
Salt och peppar
Gör så här:
1. Hacka löken och pressa vitlöksklyftan. Fräs löken och vitlöken i lite olja i en kastrull.
2. Skala och tärna potatisen. Lägg i potatisen i kastrullen och slå över kokande vatten.
3. Tillsätt hönsfonden och låt koka i 10 minuter.
4. Skär broccolin i mindre buketter och häll i dem i kastrullen. Låt koka i ca 5 minuter, tills broccolin och potatisen är mjuk.
5. Mixa soppan slät med en stavmixer eller matberedare.
6. Tillsätt matlagningsgrädde och en halv pressad citron.
6. Låt koka i någon minut och smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och garnera med färska örter.
Ha en mysig höstkväll! /Mathilda och Anna