Bara några veckor kvar till jul! Nu börjar julbaket för fullt. Vi tipsar om mat och bakverk med saffran. Prova våra saftiga saffransbullar eller knapriga biscotti.
Vi som jobbar på barnochmat.se älskar saffran!! Under julen passar saffran utmärkt, men glöm inte att använda denna underbara krydda även vid andra tillfällen under året. Varför inte blanda i saffran i pastasåsen med lax eller kyckling? Saffran passar också utmärkt i ostkaka och panna cotta. Vi bjuder på våra favoritrecept med saffran.
Receptet räcker till 4 portioner och passar barn från 1 års ålder
1 msk rapsolja
1 lök
1 msk lök
1 burk lättcreme fraiche
1 paket matlagningsgrädde (ca 2dl)
1 tärning hönsbuljong eller 2 msk hönsfond
1 paket saffran
salt och peppar
Saft från 1/2 citron
600g Laxfilé utan skinn
Gör så här:
1. Hacka löken och fräs den i oljan i en teflonpanna.
2. Tillsätt mjölet och rör om. Häll sen direkt i matlagningsgrädde, creme fraiche, buljongtärning och salt och peppar.
3. Lägg saffranspaketet på en skärbräda och skrapa med den nedre
delen av skaftet av en kniv så saffranskornen finfördelas (eller använd
en mortel). Klipp därefter upp förpackningen och häll ner i pannan.
4. Låt såsen koka ihop och skär under tiden laxen i 2 cm tjocka kuber.
5. Tillsätt citronsaft och rör om. Lägg i laxkuberna och låt sjuda på svag värme i några minuter utan att röra om.
6. Vänd laxkuberna försiktigt och låt sjuda i några minuter till, tills laxen är genomkokt.
7. Servera med pasta, grönsaker och citronklyftor.
Ca 40 bullar.
1 sats saffransbullar med kesella (tex Saffransbröd från ica.se)
50 g smör
300g mandelmassa
ägg
pärlsocker
ev russin
Gör så här:
1. Gör en saffransdeg. Låt jäsa enligt receptet.
2. Knåda degen på bakbordet och kavla den tunn som när du gör kanelbullar (ta halva degen i taget).
3. Bre på ett tunnt lager smör och strö över ett rejält lager med riven mandelmassa.
4. Rulla ihop degen och skär ut små bullar. Lägg bullarna i bullpapper. Tryck i russin om du vill.
5. Låt jäsa på plåten enligt receptet. Pensla sen med ägg och strö på pärlsocker.
6. Grädda bullarna enligt receptet. Ät direkt eller frys ner när de har svalnat.
Ca 50 skorpor.
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
150 g sötmandel (grovhackas)
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 paket saffran
skal från 1 citron
Gör så här:
1. Vispa smör, socker och sen äggen.
2. Blanda i alla andra ingredienser till en deg.
3. Forma 2 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda nästan längst ner i ugnen på 200°C i 30 minuter.
5. Ta ut plåten och skär längderna till skorpor med en vass kniv.
6. Sänk ugnen till 80°C och låt skorporna vara inne tills de blir torra.
Receptet räcker till 6 portioner för en familj. Från 1 år.
½ dl hackad sötmandel (finhackat för mindre barn)
2 ägg
2 msk socker
1 ½ msk vetemjöl
1 dl mellangrädde
1 dl mjölk
250 g keso
1 paket saffran
Gör så här:
Sätt ugnen på 175° C.
Grovhacka mandeln.
Vispa ägg och socker i en bunke.
Blanda i mjöl, grädde, mjölk, keso, hackad mandel och saffran.
Smörj en ugnsfast form och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Lycka till och njut av god mat och goda bakverk!
hälsar Anna