Kalasdags - Kalasmat med Barnochmat.se

Kalasmat med Barnochmat.se

Vi ger dig tips på bra kalasmat! Här kan du läsa om bra kalasmat för dig och din familj. Vi ger allergitips och vi delar med oss av våra läckra kalasrecept.

Mat och bak med saffran

Bara några veckor kvar till jul! Nu börjar julbaket för fullt. Vi tipsar om mat och bakverk med saffran. Prova våra saftiga saffransbullar eller knapriga biscotti.

Saffran till jul eller året runt?

Vi som jobbar på barnochmat.se älskar saffran!! Under julen passar saffran utmärkt, men glöm inte att använda denna underbara krydda även vid andra tillfällen under året. Varför inte blanda i saffran i pastasåsen med lax eller kyckling? Saffran passar också utmärkt i ostkaka och panna cotta. Vi bjuder på våra favoritrecept med saffran.


Saffranslax med pasta

Receptet räcker till 4 portioner och passar barn från 1 års ålder

1 msk rapsolja

1 lök

1 msk lök

1 burk lättcreme fraiche

1 paket matlagningsgrädde (ca 2dl)

1 tärning hönsbuljong eller 2 msk hönsfond

1 paket saffran

salt och peppar

Saft från 1/2 citron

600g Laxfilé utan skinn

 

Gör så här:

 1. Hacka löken och fräs den i oljan i en teflonpanna.

2. Tillsätt mjölet och rör om. Häll sen direkt i matlagningsgrädde, creme fraiche, buljongtärning och salt och peppar.

3. Lägg saffranspaketet på en skärbräda och skrapa med den nedre
delen av skaftet av en kniv så saffranskornen finfördelas (eller använd
en mortel). Klipp därefter upp förpackningen och häll ner i pannan.

4. Låt såsen koka ihop och skär under tiden laxen i 2 cm tjocka kuber.

5. Tillsätt citronsaft och rör om. Lägg i laxkuberna och låt sjuda på svag värme i några minuter utan att röra om.

6. Vänd laxkuberna försiktigt och låt sjuda i några minuter till, tills laxen är genomkokt.

7. Servera med pasta, grönsaker och citronklyftor.

barnochmat.se saffranslax



Saftiga saffransbullar

Ca 40 bullar

1 sats saffransbullar med kesella (tex Saffransbröd från ica.se)

50 g smör

300g mandelmassa

ägg

pärlsocker

ev russin

 

Gör så här:

1. Gör en saffransdeg. Låt jäsa enligt receptet.

2. Knåda degen på bakbordet och kavla den tunn som när du gör kanelbullar (ta halva degen i taget).

3. Bre på ett tunnt lager smör och strö över ett rejält lager med riven mandelmassa.

4. Rulla ihop degen och skär ut små bullar. Lägg bullarna i bullpapper. Tryck i russin om du vill.

5. Låt jäsa på plåten enligt receptet. Pensla sen med ägg och strö på pärlsocker.

6. Grädda bullarna enligt receptet. Ät direkt eller frys ner när de har svalnat.

barnochmat_saffransbullar

Saffransbiscotti

Ca 50 skorpor.

75 g rumsvarmt smör

3 dl strösocker

3 ägg

150 g sötmandel (grovhackas)

7 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 paket saffran

skal från 1 citron

 

Gör så här:

1. Vispa smör, socker och sen äggen.

2. Blanda i alla andra ingredienser till en deg.

3. Forma 2 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda nästan längst ner i ugnen på 200°C i 30 minuter.

5. Ta ut plåten och skär längderna till skorpor med en vass kniv.

6. Sänk ugnen till 80°C och låt skorporna vara inne tills de blir torra.

barnochmat_saffransbiscotti

Saffransostkaka

Receptet räcker till 6 portioner för en familj. Från 1 år.

 

½ dl hackad sötmandel (finhackat för mindre barn)

2 ägg

2 msk socker

1 ½ msk vetemjöl

1 dl mellangrädde

1 dl mjölk

250 g keso

1 paket saffran

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° C.

  2. Grovhacka mandeln.

  3. Vispa ägg och socker i en bunke.

  4. Blanda i mjöl, grädde, mjölk, keso, hackad mandel och saffran.

  5. Smörj en ugnsfast form och häll i smeten.

  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

  7. Servera med skogsbärssylt och en klick vispad grädde.

ostkaka

Lycka till och njut av god mat och goda bakverk!

hälsar Anna

Postat 2010-12-09 19:50 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ny mjölkfri yoghurt

En god nyhet för alla mjölkallergiker och veganer är att det har kommit en ny mjölkfri yoghurt, nämligen Havregurt från Oatly. Havregurten är gjord på svensk havre och är berikad med bland annat D-vitamin, kalcium och vitamin B12 för att vara en bra ersättningsprodukt för vanlig yoghurt. En annan fördel är att havren innehåller nyttiga fibrer som kallas betaglukaner.

Vad kan jag använda havregurten till?

Havregurt kan användas som vanlig yoghurt med lite flingor till. Den passar bra som frukost eller mellanmål. Till festliga tillfällen funkar den perfekt att göra smoothies eller yoghurtglass på. Havregurten finns i smakerna naturell och jordgubb. Mixa havregurt med bär och eventuellt lite vaniljsocker eller en banan för att det inte ska bli för surt. Eller prova att mixa naturell havregurt med mango och banan.

 

Berätta gärna vad ni tycker om den nya havregurten och vad ni använder den till!

Hälsningar Anna

 

 

 

 

 

Postat 2010-11-23 20:17 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rosa Prinsessoppa och Grön Monstersoppa

Utnyttja säsongens råvaror och laga värmande soppor när vintermörkret kryper närmare. Vad sägs om att bjuda barnen på en ljuvligt Rosa prinsessoppa eller en läskigt Grön monstersoppa? Färgglada soppor soppor som tilltalar de flesta barn! Tänd några ljus, bre smörgåsar och kura runt matbordet framför den varma soppan. Mysigare kan det inte bli!!


Rosa prinsessoppa

En härligt rosa soppa som varje liten prinsessa och säkerligen
också små prinsar äter med förtjusning (gillas även av kungar och
drottningar)!

För barn äldre än ett år. OBS! Barn yngre än ett år
ska INTE äta rödbetor, eftersom rödbetor innehåller nitrat, som i
kroppen kan omvandlas till nitrit som kan försvåra syreupptagningen hos spädbarn.

4 portioner

2 msk kalvfond
7 dl vatten
2 skalade potatisar i skivor
2 skivade rödlökar
2 skivade klyftor vitlök
500 g rödbetor
saften av 1/2 citron
1 tsk stött kummin
1 krm chilipeppar
salt
2 dl kokbar creme fraiche (kan bytas mot havregrädde)
Tillbehör:
krasse, ärtskott eller annat grönt
mörkt grovt bröd

 

 Gör så här: 

  1. Skala rödbetorna och koka dem så de blir genomkokta. Ta upp rödbetorna ur kokvattnet och låt dem svalna.
  2. Koka upp fond och vatten.
  3. Lägg i potatis, lök och vitlök och koka tills potatisen börjar mosa sig.
  4. Skär de avsvalnade rödbetorna i mindre bitar.
  5. Lägg rödbetorna i soppan, koka upp igen och mixa med stavmixer
    (blender eller matberedare fungerar också) till en slät kräm i
    kastrullen.
  6. Krydda med citronsaft, kummin, lite chilipeppar och eventuellt mer salt och koka upp.
  7. Sjud fem minuter och vispa i creme fraiche.
  8. Smaka av om du behöver ha i mer kryddor och eventuellt mer vatten, koka upp igen och servera. Soppan ska vara ganska tjock.
  9. Servera soppan med lite grönt i tillsammans med mjukt bröd.

 Kom ihåg att man oftast kissar rosa dagen efter att man ätit rödbetor. Det är helt ofarligt!

  


Grön monstersoppa

Soppan kan ges från ett års ålder eller tidigare om man väntar med saltet och fonden tills bebisen har fått sin portion.

6 portioner

2 potatisar

2 färska broccolihuvuden

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1/2  msk olja (tex rapsolja)

1 liter vatten

2 msk hönsfond

2 dl matlagningsgrädde (kan bytas mot havregrädde)

1/2 citron

Salt och peppar

 

Gör så här:

1. Hacka löken och pressa vitlöksklyftan. Fräs löken och vitlöken i lite olja i en kastrull.

2. Skala och tärna potatisen. Lägg i potatisen i kastrullen och slå över kokande vatten.

3. Tillsätt hönsfonden och låt koka i 10 minuter.

4. Skär broccolin i mindre buketter och häll i dem i kastrullen. Låt koka i ca 5 minuter, tills broccolin och potatisen är mjuk.

5. Mixa soppan slät med en stavmixer eller matberedare.

6. Tillsätt matlagningsgrädde och en halv pressad citron.

6. Låt koka i någon minut och smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och garnera med färska örter.

 

Ha en mysig höstkväll! /Mathilda och Anna

Postat 2010-11-11 19:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Halloweenrecept med Pumpa

Passa på att njuta av härliga rätter med pumpa nu under hösten när det är säsong för pumpa. Vad kan passa bättre under Halloween, alla helgon helgen eller andra kyliga dagar.

Njut av maträtter med pumpa!

Halloween firas den 31 oktober och är en riktig mathelg. Passa på att laga olika maträtter med pumpa!Pumpa passar utmärkt i pastasåser, att rosta i ugnen, att koka soppa på eller att använda i bakverk som pumpapaj eller pumpamuffins. Vi bjuder på två härliga pumparecept som passar både till fest och som vardagsrätter.

 

Pumpautställning på Rosendals trädgård

Om du har vägarna förbi djurgården rekommenderar vi att ni tittar in
på Rosendals trädgårds pumpautställning. Där finns pumpor i alla former och storlekar att beskåda, och samtidigt kan man passa på att ta en fika i värmen.

 

Pumpasallad med avokado och spenat

 Räcker till 4-6 portioner och kan ges från 1 års ålder (inte tidigare pga spenaten och saltet).

Passar utmärkt på ett buffébord eller som tillbehör till kyckling eller fisk.

1/2 pumpa (gärna butternut squash)

1 påse bladspenat

1/2 ask pärltomater (eller andra små tomater)

1 avokado

1/2 citron

pumpakärnor rostade (kan uteslutas till små barn)

2 msk olivolja

1 msk god vinäger

salt och peppar 


Gör så här:

1. Gröp ur och tärna pumpan. Ringla lite olja i en ugnsform och rosta pumpan i 200 ºC i 20-25 minuter, eller till den blir mjuk.

2. Skölj spenaten och lägg i en stor skål. Skölj och tärna tomaterna och lägg i dem.

3. Tärna avokadon och lägg i den. Pressa citronsaft över avokadon och blanda sedan salladen.

4. Smaksätt med lite olivolja, vinäger, salt och peppar. Rör om och garnera med pumpafrön. Smaka och njut!

 

Pumpapasta med kyckling och basilika

Receptet räcker till ca 4 portioner och kan ges till barn från 1 år.

Passar bra både till fest eller till vardags!

 1 lök

1 klyfta vitlök

1 msk olivolja

ca 500g kycklinglårfilé

1/2 liten pumpa (gärna butternut squash)

5 gula tomater

1 msk hönsfond/kycklingfond

1/2 citron

1 burk lättcreme fraiche

1/2 kruka basilika

salt och peppar

riven ost (gärna en smakrik)

4 portioner kokt pasta (gärna linguine eller spagetti)

 

Gör så här:

1. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs löken i lite olja i en stor teflonpanna.

2. Strimla kycklingfiléerna och skär pumpan i tärningar och fräs dem tillsammans med löken.

3. Tillsätt hönsfond och creme fraiche och låt koka ihop tills kycklingen är genomstekt.

4. Pressa i saften från en halv citron. Skär tomaterna i klyftor och häll i dem.

5. Krydda med salt och peppar och strö över hackad basilika och riven ost.

6. Servera med pasta och garnera med basilikablad och citronklyftor. Smaklig måltid!

Ha en härlig Halloween med mycket trick or treat!

Anna & Mathilda

 

Postat 2010-10-26 19:44 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mycket mer glutenfritt att välja på!

Vill du ha fler glutenfria produkter att välja mellan? Nu har det kommit många glutenfria nyheter som breddar utbudet. Det nya varumärket
Crazybakers har lanserat en produktserie och Carlshamn har startat ett glutenfritt bageri!

Nytt varumärke inom glutenfritt

Nu lanseras ett helt nytt varumärke inom glutenfria- och laktosfria
produkter, Crazybakers. Till en början har Crazybakers tagit fram ett
tiotal olika produkter så som bröd, kakor och pizzabottnar. Produkterna har namn som Diggis, Chokos, Cinnas och Peppars. De kommer löpande att lansera nya produkter, så håll utkik även framöver!

Carlshamn öppnar bageri!

En annan nyhet är att det välkända företaget Carlshamn har öppnat ett
bageri med glutenfria produkter.I sortimentet finns flera olika läckra bakverk som till exempel Cookies mix choklad och Bröd och muffins mix. De har även flera sorters mjölblandningar och havregrötar. Sist men inte minst finns även ett par sorters glutenfria bröd. Tanken är att det ska bli lättare att baka goda glutenfria bakverk i hemmet. Produkterna verkar minst sagt vara spännande!

Ni som har provat någon av produkterna får gärna berätta vad ni tyckte!

 

Trevlig fikastund!

hälsar Anna

 

Postat 2010-10-05 21:21 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Festliga drycker med bär

Är du trött på att alltid servera saft eller läsk till barnen på kalasen? Här får du tips på några enkla och goda drycker med mindre socker. Dryckerna passar utmärkt på olika fester och även till helgmiddagarna eller till fredagsmyset.

 

 

Mjölkdrink med hallon eller jordgubbar

  1. Mixa färska eller frysta hallon eller jordgubbar och mjölk, och häll i ett glas.
  2. Tillsätt isbitar.

 

Hallonvatten med mynta

  1. Lägg hallon i botten på ett glas.
  2. Häll över kolsyrat eller vanligt vatten.
  3. Topp med lite färsk mynta.

 

Blåbärsvatten med citronmeliss

  1. Lägg blåbär i botten på några glas.
  2. Täck blåbären med isbitar.
  3. Fyll glasen med vanligt vatten eller bubbelvatten.
  4. Toppa gärna med färsk citronmeliss.

 

Dessa drycker kan varieras i all oändlighet, det är bara fantasin som sätter stop! Om mjölkdrinken känns för sur kan du blanda i lite banan eller en gnutta socker.

Hälsningar Anna & Mathilda

Foto: Mathilda Strand och Aino Leijon

 

Postat 2010-09-26 17:17 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Yoghurtglass till helgens festligheter

Glass är gott för både stora och små! Vi ger dig tips på en lite nyttigare glass som du och ditt barn kan göra tillsammans, snabbt, enkelt och gott! Hemgjord yoghurtglass är perfekt om du vill ha en lite fräschare avslutning på festen.

Yogurtglass kan varieras med alla möjliga bär och frukter. Prova gärna Blåbär/Hallon eller Jordgubb/Björnbär. Villl du att glassen ska bli tjockare och lite lyxigare kan den göras på turkisk yoghurt med lite vaniljsocker och en gnutta socker. Det funkar såklart lika bra med laktosfri yoghurt för den som vill ha det.

 

Yoghurtglass med blåbär och vanilj

Kan ges till barn som är tillräckligt stora för att äta sötsaker och mjölkprodukter.

Receptet räcker till ca 4 portioner.

 

1 paket frysta blåbär

3 dl vaniljyoghurt

 

Gör så här:

1. Mixa de frysta blåbären med en stavmixer eller i en matberedare tills de smulas sönder.

2. Häll i yoghurt och mixa tills allt blandas.

3. Häll glassen i små skålar och ställ in frysen tills de har stelnat lite. Garnera med frysta blåbär.

 

 

Trevlig helg!

Hälsar Anna

Postat 2010-09-16 20:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Glutenfri chokladfest

Svårt att hitta glutenfritt fikabröd som inte är torrt och tråkigt?? Vi
har provat en nyhet inom glutenfritt fikabröd som är både god och
saftig.

 

Glutenfri chokladdröm

Har du svårt att hitta gott glutenfritt fikabröd till ditt barns kalas? Eller har ditt barn vänner som har glutenintolerans? Nu har Fria Börd tagit fram en produktnyhet som är både otroligt god och saftig, nämligen Glutenfria Chokladmuffins. Fria Bröd har hämtat inspiration från deras kladdkaka när de tog fram dessa choklasmuffins som har en kladdig topp. Perfekt att ta med till kalaset eller bjuda på hemma när du inte hinner baka.


 

Testa att baka eget glutenfritt fikabröd

För dig som hellre vill baka ditt eget fikabröd bjuder vi på ett underbart recept på glutenfria kladdkaksmuffins. Hemligheten ligger i att använda en bra glutenfri mjölmix, att inte använda för mycket mjölmix och att inte låta bakverken gräddas för länge så de blir torra. Prova och njut!!!


Glutenfria Kladdkaksmuffins

Receptet räcker till cirka 12 muffins och kan serveras

till barn som är tillräckligt stora för sötsaker.

kladdkaksmuffinsbarnochmat.se

2 ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g margarin eller smör

1/2 dl rapsolja eller matolja

2 dl glutenfri finmix (tex från semper)

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 krm salt

100g mörk choklad

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Vispa ägg och socker tills det blir pösigt.

3. Smält margarinet och tillsätt oljan. Blanda ner det i smeten.

4. Blanda glutenfri finmix, kakao, vaniljsocker bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.

5. Bryt chokladen i små bitar och smält den i en skål över kokande vatten (vattenbad) och blanda i chokladen i smeten.

6. Sätt muffinsformar på en plåt och klicka ut smeten, men fyll dem
till 2/3 med smet. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. De ska vara
rejält kladdiga i mitten.

7. Låt svalna och servera muffinsen med en klick grädde eller vaniljglass.

Allergitips: Muffinsen kan göras helt vetefria genom att använda
naturligt glutenfri mjölmix (fri från vetestärkelse). De kan även göras
mjölk- och laktosfria genom att använda mjölkfritt margarin istället för
smör.

Ha en trevlig chokladfest!

Fler allergitips hittar du på allergisidan på www.barnochmat.se.

Postat 2010-09-01 19:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Säsongens smaker -Blåbärskalas

Nu är säsongen för de svenska blåbären i full gång! Att plocka blåbär i skogen är ett roligt nöje både för stora och små. Finns det något godare än blåbärsbullar eller kanske bara blåbär med lite mjölk eller fil på morgonen? Blåbär passar också perfekt till sensommarens kalas!

 

Packade med vitaminer!

Blåbär är mycket rika på vitaminer som bland annat C-vitamin och folsyra. De innehåller också mycket antioxidanter. Som ni säkert känner till kan blåbär i större mängder komma väl till hands när magen är lite för snabb.

Vi bjuder på våra bästa blåbärsrecept till kalaset, prova och NJUT! Blåbärsbullarna är en favorit som jag brukar baka ute på landet.

 

Blåbärssallad med jordgubbar och aprikoser

Räcker till 4 portioner och kan ges från 8 månaders ålder om man

utesluter mandeln.

 

2 dl blåbär (gärna färska, annars frysta som har tinat)

1/2 ask färska jordgubbar

4 st färska aprikoser (kan bytas ut mot persikor eller mango)

2 dl kvarg/kesella

hyvlad mandel (hoppa över för barn under 1 år)

 

Gör så här:

1. Skär aprikoserna i små bitar. Skölj och noppa jordgubbarna och skär dem i bitar.

2. Skölj blåbären och blanda dem tillsammans med aprikoserna och jordgubbarna.

3. Toppa med en klick kvarg, lite hyvlad mandel och garnera med citronmeliss.

Allergitips: Vid laktosintolerans kan kvargen bytas ut mot laktosfri matlagningsyoghurt eller laktosfri keso. Vid mjölkallergi kan du ersätta kvargen med sojayoghurt eller lite havreglass.


Ljuvliga Blåbärsbullar

Räcker till ca 24 st bullar. Kan ges till barn som är tillräckligt stora för att äta sötsaker.


1 sats bulldeg

ca 5 dl färska blåbär eller 2 paket frysta tinade blåbär

Socker

Kanel

1 ägg

 

Gör så här:

1. Gör en bulldeg enligt receptet på vetemjölspåsen och blanda i lite kardemumma. Låt degen jäsa under en duk i 30 minuter.

2. Rulla ut små bollar med deg och kavla ut dem tills de blir knappt 1/2 cm tjocka.

3. Lägg på ca 1 msk blåbär, 1/2 tsk socker och strö på lite kanel på
varje degplatta. Vik ihop degen så den täcker blåbären ordentligt och
lägg den vikta delen neråt.

4. Låt jästa på plåten under en duk i ca 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 225 ° C. Pensla bullarna med ett ägg. Baka bullarna i
mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills de får en fin färg.

5. Servera bullarna som de är eller med lite vaniljsås och färska bär.

Fler kalasrecept hittar ni på www.barnochmat.se.

Hoppas det smakar!

hälsar

Anna

 

Postat 2010-08-26 19:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kalasmatsbloggen startar!

Äntligen startar bloggen Kalasmat med barnochmat.se!

Vi heter Anna och Mathilda och vår passion är kort och gott barn och mat. Vi är båda dietister och har jobbat mycket med barn och barns matvanor. Vi har också startat sidan www.barnochmat.se, där du kan läsa om allt som har med barn och mat att göra. När vi fick chansen att starta en blogg på kalasdags.se tackade vi självklart JA direkt!

 

I vår blogg kommer vi ge mängder med tips och inspiration på bra kalasmat. Vi kommer dela med oss av tips och recept som passar hela familjen och även barn med olika allergier.

 

Vad är "bra mat" för oss? Vi tycker att bra mat framför allt ska smaka gott och se god ut! Det är det allra viktigaste. Sen kan bra mat även gärna vara nyttig, men för den som oftast äter nyttigt, finns det även plats för lite onyttigt. För oss är bra mat förknippat med att äta tillsammans med andra. Maten är också förknippad med många härliga minnen som vi bär med oss genom livet. Doften av farmors äppelpaj eller minnet av att hjälpa till att lägga äppelbitar i äppelpannkakan när man knappt nådde upp till spisen.

 

Välkommen till vår blogg!

hälsar

Anna och Mathilda

 

Postat 2010-08-25 19:58 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'