Bara några veckor kvar till jul! Nu börjar julbaket för fullt. Vi tipsar om mat och bakverk med saffran. Prova våra saftiga saffransbullar eller knapriga biscotti.
Vi som jobbar på barnochmat.se älskar saffran!! Under julen passar saffran utmärkt, men glöm inte att använda denna underbara krydda även vid andra tillfällen under året. Varför inte blanda i saffran i pastasåsen med lax eller kyckling? Saffran passar också utmärkt i ostkaka och panna cotta. Vi bjuder på våra favoritrecept med saffran.
Receptet räcker till 4 portioner och passar barn från 1 års ålder
1 msk rapsolja
1 lök
1 msk lök
1 burk lättcreme fraiche
1 paket matlagningsgrädde (ca 2dl)
1 tärning hönsbuljong eller 2 msk hönsfond
1 paket saffran
salt och peppar
Saft från 1/2 citron
600g Laxfilé utan skinn
Gör så här:
1. Hacka löken och fräs den i oljan i en teflonpanna.
2. Tillsätt mjölet och rör om. Häll sen direkt i matlagningsgrädde, creme fraiche, buljongtärning och salt och peppar.
3. Lägg saffranspaketet på en skärbräda och skrapa med den nedre
delen av skaftet av en kniv så saffranskornen finfördelas (eller använd
en mortel). Klipp därefter upp förpackningen och häll ner i pannan.
4. Låt såsen koka ihop och skär under tiden laxen i 2 cm tjocka kuber.
5. Tillsätt citronsaft och rör om. Lägg i laxkuberna och låt sjuda på svag värme i några minuter utan att röra om.
6. Vänd laxkuberna försiktigt och låt sjuda i några minuter till, tills laxen är genomkokt.
7. Servera med pasta, grönsaker och citronklyftor.
Ca 40 bullar.
1 sats saffransbullar med kesella (tex Saffransbröd från ica.se)
50 g smör
300g mandelmassa
ägg
pärlsocker
ev russin
Gör så här:
1. Gör en saffransdeg. Låt jäsa enligt receptet.
2. Knåda degen på bakbordet och kavla den tunn som när du gör kanelbullar (ta halva degen i taget).
3. Bre på ett tunnt lager smör och strö över ett rejält lager med riven mandelmassa.
4. Rulla ihop degen och skär ut små bullar. Lägg bullarna i bullpapper. Tryck i russin om du vill.
5. Låt jäsa på plåten enligt receptet. Pensla sen med ägg och strö på pärlsocker.
6. Grädda bullarna enligt receptet. Ät direkt eller frys ner när de har svalnat.
Ca 50 skorpor.
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
150 g sötmandel (grovhackas)
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 paket saffran
skal från 1 citron
Gör så här:
1. Vispa smör, socker och sen äggen.
2. Blanda i alla andra ingredienser till en deg.
3. Forma 2 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda nästan längst ner i ugnen på 200°C i 30 minuter.
5. Ta ut plåten och skär längderna till skorpor med en vass kniv.
6. Sänk ugnen till 80°C och låt skorporna vara inne tills de blir torra.
Receptet räcker till 6 portioner för en familj. Från 1 år.
½ dl hackad sötmandel (finhackat för mindre barn)
2 ägg
2 msk socker
1 ½ msk vetemjöl
1 dl mellangrädde
1 dl mjölk
250 g keso
1 paket saffran
Gör så här:
Sätt ugnen på 175° C.
Grovhacka mandeln.
Vispa ägg och socker i en bunke.
Blanda i mjöl, grädde, mjölk, keso, hackad mandel och saffran.
Smörj en ugnsfast form och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Lycka till och njut av god mat och goda bakverk!
hälsar Anna
En god nyhet för alla mjölkallergiker och veganer är att det har kommit en ny mjölkfri yoghurt, nämligen Havregurt från Oatly. Havregurten är gjord på svensk havre och är berikad med bland annat D-vitamin, kalcium och vitamin B12 för att vara en bra ersättningsprodukt för vanlig yoghurt. En annan fördel är att havren innehåller nyttiga fibrer som kallas betaglukaner.
Havregurt kan användas som vanlig yoghurt med lite flingor till. Den passar bra som frukost eller mellanmål. Till festliga tillfällen funkar den perfekt att göra smoothies eller yoghurtglass på. Havregurten finns i smakerna naturell och jordgubb. Mixa havregurt med bär och eventuellt lite vaniljsocker eller en banan för att det inte ska bli för surt. Eller prova att mixa naturell havregurt med mango och banan.
Berätta gärna vad ni tycker om den nya havregurten och vad ni använder den till!
Hälsningar Anna
En härligt rosa soppa som varje liten prinsessa och säkerligen
också små prinsar äter med förtjusning (gillas även av kungar och
drottningar)!
För barn äldre än ett år. OBS! Barn yngre än ett år
ska INTE äta rödbetor, eftersom rödbetor innehåller nitrat, som i
kroppen kan omvandlas till nitrit som kan försvåra syreupptagningen hos spädbarn.
4 portioner
2 msk kalvfond
7 dl vatten
2 skalade potatisar i skivor
2 skivade rödlökar
2 skivade klyftor vitlök
500 g rödbetor
saften av 1/2 citron
1 tsk stött kummin
1 krm chilipeppar
salt
2 dl kokbar creme fraiche (kan bytas mot havregrädde)
Tillbehör:
krasse, ärtskott eller annat grönt
mörkt grovt bröd
Gör så här:
Kom ihåg att man oftast kissar rosa dagen efter att man ätit rödbetor. Det är helt ofarligt!
Soppan kan ges från ett års ålder eller tidigare om man väntar med saltet och fonden tills bebisen har fått sin portion.
6 portioner
2 potatisar
2 färska broccolihuvuden
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1/2 msk olja (tex rapsolja)
1 liter vatten
2 msk hönsfond
2 dl matlagningsgrädde (kan bytas mot havregrädde)
1/2 citron
Salt och peppar
Gör så här:
1. Hacka löken och pressa vitlöksklyftan. Fräs löken och vitlöken i lite olja i en kastrull.
2. Skala och tärna potatisen. Lägg i potatisen i kastrullen och slå över kokande vatten.
3. Tillsätt hönsfonden och låt koka i 10 minuter.
4. Skär broccolin i mindre buketter och häll i dem i kastrullen. Låt koka i ca 5 minuter, tills broccolin och potatisen är mjuk.
5. Mixa soppan slät med en stavmixer eller matberedare.
6. Tillsätt matlagningsgrädde och en halv pressad citron.
6. Låt koka i någon minut och smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och garnera med färska örter.
Ha en mysig höstkväll! /Mathilda och Anna
Passa på att njuta av härliga rätter med pumpa nu under hösten när det är säsong för pumpa. Vad kan passa bättre under Halloween, alla helgon helgen eller andra kyliga dagar.
Halloween firas den 31 oktober och är en riktig mathelg. Passa på att laga olika maträtter med pumpa!Pumpa passar utmärkt i pastasåser, att rosta i ugnen, att koka soppa på eller att använda i bakverk som pumpapaj eller pumpamuffins. Vi bjuder på två härliga pumparecept som passar både till fest och som vardagsrätter.
Om du har vägarna förbi djurgården rekommenderar vi att ni tittar in
på Rosendals trädgårds pumpautställning. Där finns pumpor i alla former och storlekar att beskåda, och samtidigt kan man passa på att ta en fika i värmen.
Räcker till 4-6 portioner och kan ges från 1 års ålder (inte tidigare pga spenaten och saltet).
Passar utmärkt på ett buffébord eller som tillbehör till kyckling eller fisk.
1/2 pumpa (gärna butternut squash)
1 påse bladspenat
1/2 ask pärltomater (eller andra små tomater)
1 avokado
1/2 citron
pumpakärnor rostade (kan uteslutas till små barn)
2 msk olivolja
1 msk god vinäger
salt och peppar
Gör så här:
1. Gröp ur och tärna pumpan. Ringla lite olja i en ugnsform och rosta pumpan i 200 ºC i 20-25 minuter, eller till den blir mjuk.
2. Skölj spenaten och lägg i en stor skål. Skölj och tärna tomaterna och lägg i dem.
3. Tärna avokadon och lägg i den. Pressa citronsaft över avokadon och blanda sedan salladen.
4. Smaksätt med lite olivolja, vinäger, salt och peppar. Rör om och garnera med pumpafrön. Smaka och njut!
Receptet räcker till ca 4 portioner och kan ges till barn från 1 år.
Passar bra både till fest eller till vardags!
1 lök
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
ca 500g kycklinglårfilé
1/2 liten pumpa (gärna butternut squash)
5 gula tomater
1 msk hönsfond/kycklingfond
1/2 citron
1 burk lättcreme fraiche
1/2 kruka basilika
salt och peppar
riven ost (gärna en smakrik)
4 portioner kokt pasta (gärna linguine eller spagetti)
Gör så här:
1. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs löken i lite olja i en stor teflonpanna.
2. Strimla kycklingfiléerna och skär pumpan i tärningar och fräs dem tillsammans med löken.
3. Tillsätt hönsfond och creme fraiche och låt koka ihop tills kycklingen är genomstekt.
4. Pressa i saften från en halv citron. Skär tomaterna i klyftor och häll i dem.
5. Krydda med salt och peppar och strö över hackad basilika och riven ost.
6. Servera med pasta och garnera med basilikablad och citronklyftor. Smaklig måltid!
Ha en härlig Halloween med mycket trick or treat!
Anna & Mathilda
Vill du ha fler glutenfria produkter att välja mellan? Nu har det kommit många glutenfria nyheter som breddar utbudet. Det nya varumärket
Crazybakers har lanserat en produktserie och Carlshamn har startat ett glutenfritt bageri!
Nu lanseras ett helt nytt varumärke inom glutenfria- och laktosfria
produkter, Crazybakers. Till en början har Crazybakers tagit fram ett
tiotal olika produkter så som bröd, kakor och pizzabottnar. Produkterna har namn som Diggis, Chokos, Cinnas och Peppars. De kommer löpande att lansera nya produkter, så håll utkik även framöver!
En annan nyhet är att det välkända företaget Carlshamn har öppnat ett
bageri med glutenfria produkter.I sortimentet finns flera olika läckra bakverk som till exempel Cookies mix choklad och Bröd och muffins mix. De har även flera sorters mjölblandningar och havregrötar. Sist men inte minst finns även ett par sorters glutenfria bröd. Tanken är att det ska bli lättare att baka goda glutenfria bakverk i hemmet. Produkterna verkar minst sagt vara spännande!
Ni som har provat någon av produkterna får gärna berätta vad ni tyckte!
Trevlig fikastund!
hälsar Anna
Är du trött på att alltid servera saft eller läsk till barnen på kalasen? Här får du tips på några enkla och goda drycker med mindre socker. Dryckerna passar utmärkt på olika fester och även till helgmiddagarna eller till fredagsmyset.
Dessa drycker kan varieras i all oändlighet, det är bara fantasin som sätter stop! Om mjölkdrinken känns för sur kan du blanda i lite banan eller en gnutta socker.
Hälsningar Anna & Mathilda
Foto: Mathilda Strand och Aino Leijon
Glass är gott för både stora och små! Vi ger dig tips på en lite nyttigare glass som du och ditt barn kan göra tillsammans, snabbt, enkelt och gott! Hemgjord yoghurtglass är perfekt om du vill ha en lite fräschare avslutning på festen.
Yogurtglass kan varieras med alla möjliga bär och frukter. Prova gärna Blåbär/Hallon eller Jordgubb/Björnbär. Villl du att glassen ska bli tjockare och lite lyxigare kan den göras på turkisk yoghurt med lite vaniljsocker och en gnutta socker. Det funkar såklart lika bra med laktosfri yoghurt för den som vill ha det.
Kan ges till barn som är tillräckligt stora för att äta sötsaker och mjölkprodukter.
Receptet räcker till ca 4 portioner.
1 paket frysta blåbär
3 dl vaniljyoghurt
Gör så här:
1. Mixa de frysta blåbären med en stavmixer eller i en matberedare tills de smulas sönder.
2. Häll i yoghurt och mixa tills allt blandas.
3. Häll glassen i små skålar och ställ in frysen tills de har stelnat lite. Garnera med frysta blåbär.
Trevlig helg!
Hälsar Anna
Svårt att hitta glutenfritt fikabröd som inte är torrt och tråkigt?? Vi
har provat en nyhet inom glutenfritt fikabröd som är både god och
saftig.
Har du svårt att hitta gott glutenfritt fikabröd till ditt barns kalas? Eller har ditt barn vänner som har glutenintolerans? Nu har Fria Börd tagit fram en produktnyhet som är både otroligt god och saftig, nämligen Glutenfria Chokladmuffins. Fria Bröd har hämtat inspiration från deras kladdkaka när de tog fram dessa choklasmuffins som har en kladdig topp. Perfekt att ta med till kalaset eller bjuda på hemma när du inte hinner baka.
För dig som hellre vill baka ditt eget fikabröd bjuder vi på ett underbart recept på glutenfria kladdkaksmuffins. Hemligheten ligger i att använda en bra glutenfri mjölmix, att inte använda för mycket mjölmix och att inte låta bakverken gräddas för länge så de blir torra. Prova och njut!!!
Receptet räcker till cirka 12 muffins och kan serveras
till barn som är tillräckligt stora för sötsaker.
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g margarin eller smör
1/2 dl rapsolja eller matolja
2 dl glutenfri finmix (tex från semper)
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
100g mörk choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Vispa ägg och socker tills det blir pösigt.
3. Smält margarinet och tillsätt oljan. Blanda ner det i smeten.
4. Blanda glutenfri finmix, kakao, vaniljsocker bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
5. Bryt chokladen i små bitar och smält den i en skål över kokande vatten (vattenbad) och blanda i chokladen i smeten.
6. Sätt muffinsformar på en plåt och klicka ut smeten, men fyll dem
till 2/3 med smet. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. De ska vara
rejält kladdiga i mitten.
7. Låt svalna och servera muffinsen med en klick grädde eller vaniljglass.
Allergitips: Muffinsen kan göras helt vetefria genom att använda
naturligt glutenfri mjölmix (fri från vetestärkelse). De kan även göras
mjölk- och laktosfria genom att använda mjölkfritt margarin istället för
smör.
Ha en trevlig chokladfest!
Fler allergitips hittar du på allergisidan på www.barnochmat.se.
Nu är säsongen för de svenska blåbären i full gång! Att plocka blåbär i skogen är ett roligt nöje både för stora och små. Finns det något godare än blåbärsbullar eller kanske bara blåbär med lite mjölk eller fil på morgonen? Blåbär passar också perfekt till sensommarens kalas!
Packade med vitaminer!
Blåbär är mycket rika på vitaminer som bland annat C-vitamin och folsyra. De innehåller också mycket antioxidanter. Som ni säkert känner till kan blåbär i större mängder komma väl till hands när magen är lite för snabb.
Vi bjuder på våra bästa blåbärsrecept till kalaset, prova och NJUT! Blåbärsbullarna är en favorit som jag brukar baka ute på landet.
Räcker till 4 portioner och kan ges från 8 månaders ålder om man
utesluter mandeln.
2 dl blåbär (gärna färska, annars frysta som har tinat)
1/2 ask färska jordgubbar
4 st färska aprikoser (kan bytas ut mot persikor eller mango)
2 dl kvarg/kesella
hyvlad mandel (hoppa över för barn under 1 år)
Gör så här:
1. Skär aprikoserna i små bitar. Skölj och noppa jordgubbarna och skär dem i bitar.
2. Skölj blåbären och blanda dem tillsammans med aprikoserna och jordgubbarna.
3. Toppa med en klick kvarg, lite hyvlad mandel och garnera med citronmeliss.
Allergitips: Vid laktosintolerans kan kvargen bytas ut mot laktosfri matlagningsyoghurt eller laktosfri keso. Vid mjölkallergi kan du ersätta kvargen med sojayoghurt eller lite havreglass.
Räcker till ca 24 st bullar. Kan ges till barn som är tillräckligt stora för att äta sötsaker.
1 sats bulldeg
ca 5 dl färska blåbär eller 2 paket frysta tinade blåbär
Socker
Kanel
1 ägg
Gör så här:
1. Gör en bulldeg enligt receptet på vetemjölspåsen och blanda i lite kardemumma. Låt degen jäsa under en duk i 30 minuter.
2. Rulla ut små bollar med deg och kavla ut dem tills de blir knappt 1/2 cm tjocka.
3. Lägg på ca 1 msk blåbär, 1/2 tsk socker och strö på lite kanel på
varje degplatta. Vik ihop degen så den täcker blåbären ordentligt och
lägg den vikta delen neråt.
4. Låt jästa på plåten under en duk i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 ° C. Pensla bullarna med ett ägg. Baka bullarna i
mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills de får en fin färg.
5. Servera bullarna som de är eller med lite vaniljsås och färska bär.
Fler kalasrecept hittar ni på www.barnochmat.se.
Hoppas det smakar!
hälsar
Anna
Äntligen startar bloggen Kalasmat med barnochmat.se!
Vi heter Anna och Mathilda och vår passion är kort och gott barn och mat. Vi är båda dietister och har jobbat mycket med barn och barns matvanor. Vi har också startat sidan www.barnochmat.se, där du kan läsa om allt som har med barn och mat att göra. När vi fick chansen att starta en blogg på kalasdags.se tackade vi självklart JA direkt!
I vår blogg kommer vi ge mängder med tips och inspiration på bra kalasmat. Vi kommer dela med oss av tips och recept som passar hela familjen och även barn med olika allergier.
Vad är "bra mat" för oss? Vi tycker att bra mat framför allt ska smaka gott och se god ut! Det är det allra viktigaste. Sen kan bra mat även gärna vara nyttig, men för den som oftast äter nyttigt, finns det även plats för lite onyttigt. För oss är bra mat förknippat med att äta tillsammans med andra. Maten är också förknippad med många härliga minnen som vi bär med oss genom livet. Doften av farmors äppelpaj eller minnet av att hjälpa till att lägga äppelbitar i äppelpannkakan när man knappt nådde upp till spisen.
Välkommen till vår blogg!
hälsar
Anna och Mathilda