Alla barn älskar Bolibompa och vad passar inte bättre än en Bolibompa-tårta på kalaset!
För att få till den runda tjocka magen använde jag
mig av en stor djup och stor salladsskål.
Täck botten med bakplåtspapper eller plastfolie så fastnar den inte.
Jag täckte hela skålen med tårtbotten och
sen fyllningarna vart annat lager.
Avsluta med tårtbotten så att du inte har fyllning sist, blir kladdigt!
Fyllningarna blev vaniljmousse och dumlemousse, gott och barnvänligt...!
Vaniljmousse
Ev. gör dubbel sats om det blir en stor tårta!
3 dl creme fraiche
3 dl färdig vaniljsås (snabbmarsan funkar bra)
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4,5 gelatinblad
3 dl vispad grädde (1,5 dl ovispad grädde)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och smält sedan i kastrull eller micro. Rör ut gelatinet ihop med lite av mjölken till vaniljsåsen, gärna ljummen mjölk så minskar du risken för gele-klumpar. Blanda ihop vaniljsåsen som vanligt med gelatin-mjöken och rör i creme fraiche, socker och vaniljsocker. Vispa grädden hårt och vänd ner i vaniljröran. Låt stå över natten i kylskåp.
Tips!
Skulle det bildas klumpar så värm på mjölken så smälter gelatinet igen
Dumlemousse
Ev. gör dubbel sats om det blir en stor tårta!
3 dl vispgrädde
150 g dumle
Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i dumle-bitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.
Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!
Efter att ha fått stå och stelna till sig över natten vände jag skålen upp
och ner, och skar sedan fram en drak-kropp. Hals och svans gjorde jag av tårt-rester.
Tårtan täcktes med chokladkräm, och med hjälp av den byggde jag dom sista detaljerna som tex. ryggraden genom att lägga extra mycket kräm där. Denna chokladkräm stelnar efter ett tag i kylen vilket gör den lätt att forma.
Chokladkräm, smakar som chokladbollar...
Detta recept räcker till en stor tårta.
2 dl florsocker
2 dl kakao
4,5 dl vispgrädde
Rör ihop socker, kakao och sen vispgrädde. Låt stå i kylen i ca 30 minuter så att kakao och socker löser upp sig i grädden. Vispa fluffigt med elvisp.
Efter att ha kavlat ut en stor bit grön hud (marsipan/sp/mmf) var det dags att klä in tårtan, den la sig som en stor filt... Jag plattade till huden så den låg platt och fint och formade en drake. Jag skar bort en stor bit grön (marsipan/sp/mmf) för sätta dit hans gula mage. Det går nog lika bra att lägga den gula biten på det gröna, jag har dock inte prövat det.
Ett av misstagen med tårtan var att jag gjorde huden alldeles för tunn,
vilket ledde till att huden gick sönder och chokladkrämen syntes.
Men det är sådant som händer och man lär sig av mina misstag!
Huvudet modellerade jag helt på fri hand.
Gör en tjock korv i storlek av ett större suddigummi
och forma till en nos genom att trycka ihop degen,
forma till ett huvud och tryck till hålor för ögonen.
Jag bakade in en bit av en
ätpinne som stadga,
vilket egentligen inte behövdes då huvudet låg ner.
Huvudet monterades sedan på plats och skarvarna täcktes med huden från drakens kropp.
I drakens huvud skar jag några djupa skåror där jag la gul MMF för att få till hans lugg.
Jag rullade två små vita bollar till ögon,
gjorde hål med tandpetare och la i en lite svart prick i varje öga.
Drakfjällen gjorde jag genom att skära ut en smal gul remsa, ca 10 cm lång och 2 cm hög, ur den skar jag sen trekanter så jag fick 10 cm långa bitar med drakfjäll. Med lugn och fin hand skar jag upp draken längs med ryggraden, la in drakfjället och klämde sedan igen huden.
Jag kände mig som en läkare som opererar... *ler*
Som slut-finish torkade jag av draken med matolja så den blev glansig och fin.
Lycka till, kram Karin
Nejdå, jag har inte glömt bort mina läsare jag har dock fullt upp just nu med min utbildning till att bli en konditor. Jag pluggar i Kristianstad och veckopendlar till o från familj o skola därför är det långt mellan blogginläggen men jag lovar att bättra mig! I helgen kommer jag bland annat blogga om hur man gör en bolibompadrak-tårta! Något ni inte vill missa!
Kram Karin
Att göra söta rosetter är enklare än man kan tro!
Här nedan ser ni en barnsligt enkel beskrivning! Det enda man behöver är lite marsipan/sugarpaste/mmf, en kavel, en vass kniv och en penna i valfri tjocklek.
Skär ut två stycken bitar, rak eller som ovan en böjd bit i den storlek
du vill ha en sidan av rosetten
Böj bitarna runt pennan enligt bilden och låt torka, montera ihop,
ev. skär av lite för att de ska passa bättre.
Rulla en lagom stor boll, platta till lite och fäst i mitten,
använd lite vatten eller äggvita som klister.
Kram Karin
Att baka med barn är alltid kul och med lite fantasi kan man hitta på riktigt roliga kakor! Utgå från vanliga syltkakor och lek med pepparkaksformar! Vi har gjort vackra blommor!
200 g smör
1 dl strösocker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
4 1/2-5 dl vetemjöl
lingonsylt
Rör ihop rumsvarmt smör och socker, rör ner äggulan.
Blanda i resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg.
Istället för att göra på det vanliga sättet (rullar små bollar och trycka ner till) så valde jag att kavla ut degen och trycka ut små blommor.
Klicka ut lite sylt på varje kaka, vi valde lingonsylt av
sentimentala skäl men det funkar säkerligen lika bra med
hallon/jordgubbe eller varför inte någon god gelé!
Redo för ugnen, ca 175 grader i 5 - 10 minuter beroende på hur tjocka kakor ni gjort.
Kram Karin
Baka med barn Blommor Kakor Pepparkaksformar