Dessa små imponerande och lyxiga chokladskålar är betydligt enklare att göra än vad dom ser ut. Det enda du behöver är smält choklad och ballonger.
Till 6 chokladskålar behövs det 6 ballonger och ca 300 g choklad. Vit, ljus eller mörk choklad, spelar ingen roll. Smält i mikro eller över vattenbad och låt stå att svalna en stund. Ju längre chokladen får stå desto tjockare/mer trögflytande blir den, vilket ger ett tjockare skal på skålen.
Blås upp ballongerna till hälften, ju större ballong desto större skål. Klicka en liten bit smält choklad på en bakplåtspapper. Doppa ballongen i chokladen och vrid den runt lite snett så att du få choklad runt om. Sätt ballongen på choklad-klicken och låt stå, fortsätt sedan likadant med de andra ballongerna.
Låt ballongerna stå minst 1 timme för att stelna ordentligt, har du bråttom kan du ställa dom i kylen eller utomhus nu när det är vinter, så stelnar chokladen fortare.
När chokladen stelnat så sticker du hål på ballongen med en nål eller liknande, hjälp ballongen loss från chokladen genom att försiktigt dra i den. Akta så att inte ballonger drar med sig skålens kanter när den sjunker ihop.
Skålarna är nu färdiga för att fyllas med glass, fruktsallad, mousse… Eller varför inte marängsviss?
Kram Karin