100 g smör
100 g strösocker
1 äggula + ev. en till
225g vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk vanilj
1 tsk bakpulver
hårda karameller/klubbor, enfärgade, gärna med smak.
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt äggulan och vispa tills allt är blandat. Blanda mjöl, salt o
bakpulver och häll i smeten, rör ihop, ev ha i en extra äggula om degen känns torr.
Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper ca 3 mm tjock, tryck ut figurer med pepparkaksformar och skär ut mittendelen där fönstret ska vara. Krossa klubborna med hammare och lägg hälften i varje fönster. Har du hårda karameller behöver de inte krossas utan kan läggas på hela, är fönstret litet bör de dock delas i mindre bitar. Vill du hänga kakorna i granen gör hål för snöret med hjälp av tex ett sugrör!
Ta bort degen kring kakorna och flytta försiktigt över bakplåtspappret till en plåt och baka av i ugnen i ca 7 - 10 minuter. Kolla med jämna mellanrum så att karamellen smält och inte bränns. Karamellen får inte bubbla mycket och kakorna ska knappt få färg, då är dom klara. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt svalna.
När kakorna svalnat ta försiktigt loss dom från bakplåtspappret, karamellen har en tendens att fastna i pappret. Kakorna är nu färdiga att äta eller hängas som juldekorering!