Att baka glutenfritt och mjölkfritt kan vara en tuff utmaning, men säkra kort är bland annat kladdkakan. Här är ett recept som är fritt från både gluten och nötter. Smöret byts enkelt ut mot kokosolja eller mjölkfritt smör.
Kokossocker är bättre än raffinerat socker då det har lägre GI och innehåller antioxidanter. Något mildare sötma än socker, ljusbrun färg och en kolaliknande smak.
Handla hem följande:
100 g smör (kokosolja eller mjölkfritt smör)
2 ägg
2 dl kokossocker
ca. 1 tsk vaniljpulver
3 msk raw kakao
2 dl bovetemjöl (eller 1 dl bovetemjöl och 1 dl kokosmjöl)
Släng ihop kakan såhär:
Vispa ägg och socker när smöret sakta smälter i kastrullen.
Blanda alla torra ingredienser tillsammans med socker och ägg, tillsätt smält smör och rör samman.
Smöra en springform med kokosolja eller smör och istället för ströbröd använder du kokosflingor.
Ställ in i ugnen, 175 grader i ca. 20 minuter. Känn på kakan lite då och då, den ska vara kladdig.
Servera med havrevisp eller soyavisp alt. otaly havreglass, strössel, bär och gärna andra roliga tillbehör som gör barnen glada.
Här hittar du produkterna och tillbehören:
Ingredienserna i kakan är inköpta på www.shop.sandt.nu
Flaggor, hjärtanströssel och kakformar kommer från Lagerhaus
Små pepparkaksnypor är inköpta på en resa
Ha en riktigt skön dag och lycka till med ditt glutenfria bakverk till kalaset!
/Tessan