Kalasdags - Kalasmat för alla

Kalasmat för alla

Här hittar du tips och idéer på vad du ska bjuda på när någon av gästerna har födoämnesallergier. Enkelt, gott och roligt. Varmt välkommen!

Choglad

Chokladiga bars, supergoda på kalaset och enligt mina små "fika till mellis?"

Här behöver du:
4 dl Havregryn
1 dl Cashewnötter (hacka dem i mixern)  eller kokosflingor
1/2 dl Solrosfrön
10 st Torkade katrinplommon eller dadlar
1 1/2 dl russin
5 msk kakao
2 1/2 msk honung
2 msk kokosolja
1 dl hett vatten

Lägg havregryn, hackade cashew eller kokosflingor och solrosfrön på en plåt. 
Rosta i ugnen en liten stund medan du mixar allt annat med en stavmixer. 
Ta fram en bunke och blanda ihop allt till en smet. 
Kleta ut på bakplåtspapper eller på lämplig form, ställ svalt ca 1 h eller till smeten stelnat. Skär i lagom bitar. 

Jag toppade mina med hackade cashewnötter och lite salt. Ännu godare är det säkert att ringla lite smält choklad över. 

/Tessan

Recept
Postat 2018-01-18 16:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Glutenfri tårta

Glutenfri tårta som är enkel att även göra helt mjölkfri och nötfri. Finns det även någon som är känslig eller allergisk mot soja kan man enkelt även utesluta detta. 

Du behöver detta:

  • 4 ägg
  • 1 dl rårörsocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Kokosflingor till springformen
    Fyllning:
  • 2 dl ris-, soja- eller havregrädde
  • 1 banan
  • 2 msk sylt
  • Vaniljpulver
  • Färdigt marsipanlock eller mer vispbar grädde till garneringen

Såhär gör du:

  1. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
  2. Häll försiktigt ner potatismjölet i ägg och sockerblandningen samtidigt som du vispar.
  3. Smörj en rund springform med kokosfett och istället för ströbröd använder du kokosflingor.
  4. Häll smeten i springformen, grädda i mitten av ugnen 35-45 minuter på 180 grader.
  5. Låt kakan svalna och dela den sedan i lika tjocka, stapelbara delar.
  6. Vispa grädden, blanda lite av grädden med banan och vaniljpulver, fyll ett lager med banansmeten. Blanda en del grädde med sylt, fyll det andra lagret med denna blandning, lägg på locket och bred på resten av grädden.
  7. Garnera med sockerpasta, marsipan eller valfri vispbar grädde. På bilden har vi använt vit och svart sockerpasta och försökt efterlikna en fotboll. 

Personligen tycker jag denna tårtan är som godast med marsipanlock. 

Lycka till!
/Tessan

Postat 2015-11-03 09:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bounty

Godis innehåller ofta gluten, mjölkprotein, väldigt onödiga färgämnen och tillsatser. 
Det kan därför vara både skönt och bra att göra eget sött och gott till barnen på kalaset. Bounty är en favorit som dessutom inte kräver 100 ingredienser och du slänger lätt ihop dem. Okej,  lite kladdigt med chokladen kan det vara men det är det väl värt. 

Detta behöver du:

  • 1 nypa salt
  • 2 msk havregrädde
  • 25 g kokosfett
  • 200 g mörk choklad
  • 100 g smör (alt. mjölkfritt smör)
  • 200 g kokosflingor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl florsocker

Såhär gör du Bounty:

  1. Blanda samman smör, kokosflingor, vaniljpulver, florsocker, havregrädde och salt. Blanda väl.
  2. Forma små avlånga bitar och lägg dem på ett fat
  3. Ställ in fatet med kokosbitarna i frysen i minst 1 timma
  4. Smält mörk choklad i vattenbad, ta ut kokosbitarna ur frysen och doppa dem i chokladen.

Så, nu har du dina smarriga Bounty's. 
Låt väl smaka!
/Tessan

Postat 2015-09-16 09:16 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'