Vi var på barnkalas i Småland i helgen.
Ett kalas där ungarna verkligen sög ut det sista ur sommaren. De spelade brännboll till svetten rann och därefter hoppade de i den iskalla, stora plastpoolen och badade till höga skratt och skrik. För att värma sig sprang de sedan över till studsmattan och hoppade sig varma. Småland, där är jag född och jag älskar naturen, de stora trädgårdarna och alla små sjöar.
Födelsedagsbarnet hade önskat sig cupcakes och de som inte tål gluten fick kladdkakan från "Fria".
De hade också gjort dessa små söta Marshmallows och det slog mig att det faktiskt är ett fika som passar de allra flesta om man väljer nöt- och mjölkfri choklad.
Detta fika är fritt från:
Gluten
Mjölkprodukter
Ägg
Nötter
Soja
Såhär gör du:
Smält choklad i vattenbad
Doppa ner mashmallows i chokladen och doppa dem sedan i en liten skål med strössel. Eller toppa med ett bär.
Smaklig fika!
/Tessan
Många barns favoritmat och dessutom en maträtt som är bra att göra för alla födoämnesallergiker. Här finns det något för alla och ingen behöver känna att man äter specialmat.
Istället för mjuka tacobröd kan man ex välja romansalladsblad. Det brukar barnen tycka är kul och spännande.
Skär olika grönsaker i småbitar och låt barnen plocka friskt själva och fylla sina bröd eller äta med nachochips.
Är det kalas för lite större barn så kan man dela in dem i grupper och låta dem laga tacos själva som en liten matlagningsskola. Det brukar leda till att barnen upplever att maten blir mycket godare.
För att slippa använda onödiga tillsatser kan du enkelt slänga ihop din egen tacokrydda.
Du behöver:
2 msk chili
1 msk chiliflakes (eller 3 msk chili)
2 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
3 msk spiskummin
1 1/2 msk salt
2 tsk kokossocker (alt rårörsocker)
Tacokryddan står sig länge i en glasburk med lock.
Blanda kryddorna väl och använd ca. 2 msk till 500 g färs.
Det är en härlig känsla att servera barn bra mat utan onödiga tillsatser och just tacokryddan man köper i affären innehåller onödigt många tillsatser i form av bland annat färgämnen, jästextrakt och stärkelse.
Lycka till med tacokalaset!
/Tessan
Vissa perioder går barnen på kalas flera gånger varje helg och ibland mer än ett kalas på samma dag. Det serveras socker, socker, socker och mer socker.
I dag är det mindre nördigt och mer okej att vara hälsosam och tänka nytt. Våga bryta mönstret redan när barnen är små. Våga göra kalaset som du vill ha det och inte som alla andra förväntar att det ska vara.
Tips på hur man kan minska socker på kalaset:
Min reflektion på mina egna barn är att det oftast inte är vad de fikat på kalaset som berättas hemma och som barnen mins från kalaset utan snarare vilka lekar och vad de hittade på, hur rolig Kalle var och att Linus pappa klädde ut sig till sjörövare.
Choklashake
1 st banan
1 st avocado
2-3 msk crunchy jordnötssmör (hoppa över om något barn har nötallergi)
3 msk hampafrön
3-4 dl havredryck
1 tsk vaniljpulver
2 msk raw kakao
Skiva bananerna och frys in dem en stund innan du slänger ihop chokladshake. Frysta bananer gör att din shake blir mer lik mjukglass i konsistensen.
Lägg alla ingredienser i en blender, mixa väl och servera i små glas eller flaskor med sugrör.
I nästa inlägg kommer förslag på allergivänlig kalasmat som är relativt enkelt att slänga ihop!
Trevlig helg!
/Tessan
Kan det bli bättre än när kombinationerna enkelt, gott och nyttigt möts?
Det tycker inte jag, jag älskar när man snabbt och lätt vispar ihop något festligt till barnens kalas.
Om du har barn som är allergisk mot cashewnötter så går detta cashewnötssmör lätt att byta ut mot mandelsmör, jordnötssmör eller så skippar man det helt.
Du behöver endast fyra ingredienser till dessa goda chokladklubbor:
Cashewnötssmör - Här klickar du hem det!
Choklad
Klubbpinnar
Skiva bananen/bananerna i ca 1,5 cm tjocka skivor.
Ta en klick cashewnötssmör med en tesked och lägg mellan bananskivorna.
Lägg en banan ovanpå cashewnötssmöret och fäst klupppinnarna i bananerna. Sätt in allt i frysen under tiden du förbereder något annat kul till kalasen men helst minst 30 minuter.
Bryt valfri mjölkfri choklad och smält i ett vattenbad. Barn brukar tycka att ljus choklad är godast, jag rekommenderar därför Mo Free choklad, här klickar du hem den.
Ta ut bananbakelserna och doppa dem i chokladen eller ringla choklad över bananerna med en sked. Chokladen stelnar snabbt om klubborna är helt frysta.
Ställ i kylen till dess att det är dags att smaska!
Glass och Ballonger!
/Tessan