Kalasdags - Recept & Koncept - Förbered inför kanelbullens dag och internationella barndagen på måndag 4 oktober!

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Förbered inför kanelbullens dag och internationella barndagen på måndag 4 oktober!

 

Kanelbullens dag är en dag som är väl värd att fira!

Det tyckte även Kaeth Gardestedt, som var projektansvarig på Hembakningsrådet 1999 då denna dag instiftades. Han tyckte att Sveriges bulltradition skulle hedras och firas med en egen dag. Kan man annat än att hålla med?

 

Internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från 1989. 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag, men varje land beslutar själv när dagen ska firas. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter. I Sverige har man valt att fira dagen den första måndagen i oktober, vilket alltså i år sammanfaller med kanelbullens dag.

 

Som sagt, det finns flera anledningar att förbereda bak till på måndag! 

 


Ingredienser:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1,5 dl socker

12-13 dl vetemjöl

Ev 1,5 msk kardemumma

 

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör

1 dl socker

5 msk kanel

 

Pensling/garnering:

1 ägg

Ev pärlsocker

 

Gör så här:

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm blandningen till fingervarmt

Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt lite av smörmjölken. Rör om tills jästen löst sig helt och tillsätt därefter resten

Tillsätt saltet, sockret, den eventuella kardemumman (jag brukar inte ha det, men vet att många gillar det) och 2/3 av mjölet

 

Arbeta degen tills den är blank och smidig och blanda sedan ned mjöl tills degen släpper bunkens kanter

 

Låt degen jäsa under en bakduk till dubbel storlek, vilket tar ca 30 minuter

Blanda rumsvarmt smör, socker och kanel till fyllningen

 

Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den sedan i 2 delar

 

Sätt ugnen på 250º

 

Kavla varje del till en rektangulär platta och bred på fyllningen jämt

 

Rulla degplattan och skär den sedan i 1,5 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö ev på pärlsocker

 

Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter (tills de har fått fint färg) och låt dem sedan svalna på galler


Inlagt 2010-09-30 21:56 | Läst 5664 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)
2010-09-30 23:25   Mia Althoff
Nybakta kanelbullar och kall mjölk... mm vad gott! Nostalgitripp tillbaka till sjuttiotalets barndom. :)
 


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'