Kanelbullens dag är en dag som är väl värd att fira!
Det tyckte även Kaeth Gardestedt, som var projektansvarig på Hembakningsrådet 1999 då denna dag instiftades. Han tyckte att Sveriges bulltradition skulle hedras och firas med en egen dag. Kan man annat än att hålla med?
Internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från 1989. 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag, men varje land beslutar själv när dagen ska firas. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter. I Sverige har man valt att fira dagen den första måndagen i oktober, vilket alltså i år sammanfaller med kanelbullens dag.
Som sagt, det finns flera anledningar att förbereda bak till på måndag!
Ingredienser:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1,5 dl socker
12-13 dl vetemjöl
Ev 1,5 msk kardemumma
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
5 msk kanel
Pensling/garnering:
1 ägg
Ev pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm blandningen till fingervarmt
Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt lite av smörmjölken. Rör om tills jästen löst sig helt och tillsätt därefter resten
Tillsätt saltet, sockret, den eventuella kardemumman (jag brukar inte ha det, men vet att många gillar det) och 2/3 av mjölet
Arbeta degen tills den är blank och smidig och blanda sedan ned mjöl tills degen släpper bunkens kanter
Låt degen jäsa under en bakduk till dubbel storlek, vilket tar ca 30 minuter
Blanda rumsvarmt smör, socker och kanel till fyllningen
Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den sedan i 2 delar
Sätt ugnen på 250º
Kavla varje del till en rektangulär platta och bred på fyllningen jämt
Rulla degplattan och skär den sedan i 1,5 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö ev på pärlsocker
Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter (tills de har fått fint färg) och låt dem sedan svalna på galler