Plantera utomhus
Jag måste revidera mitt inlägg om hur trevligt det var att plantera vitlöksklyftor! I alla fall om man har tänkt ta in plantorna. Jag tog in mina nu då vädret har slagit om och satte den fina metallkorgen med alla plantorna i tvååringens fönsterkarm.
Härom morgonen kom min man in och sa att han flera morgnar känt att den lilla tjejen fått en så konstigt odör av salami… eller kött… men bara på morgonen. Hon låg just då på min arm och jag luktade och luktade. Nej, jag kunde inte känna något med denna lilla söta.. Förrän jag på eftermiddagen kom hem och kände samma sak. Efter att ha letat efter en gammal väl gömd korvmacka, kom jag på att det måste vara plantorna som luktade. Så planera gärna, men låt dem vara kvar utomhus. – Om ingen ska bli beskylld för att svettas ut vitlökssalami om nätterna.
Baka om söndagarna
Vad jag däremot skarpt fortfarande rekommenderar är att baka med era barn! Jag gillar att sätta en deg på jäsning vid söndagsfrukosten, som är klar lagom till då det är dags att baka. Vid den tiden brukar det dyka upp ngn granne i dörren och sedan är baket igång. Det roliga är att det passar alla åldrar och det är ju inte mindre motiverande att resultatet blir ätbart!
Då det inte finns tid att sätta en deg, funkar det alltid att göra en muffinssmet. Sexåringarna är grymma på att komma på smaker och lägger upp små skålar med olika kombinationer. Jag minns själv hur jag och en kompis testade att laga soppor. Blev det för salt en gång, lärde vi oss till nästa. Riktigt samma princip har inte behövt utövas hittills, för de kombinerar hallon med vanilj, choklad med jordnötssmör och låter citron vara en smak för sig. Om det blir för stark chokladsmak, blandar de i lite mer neutral smet. Learning while doing och riktigt häftigt att se!
Att få till en gemensam helg för ett kompisgäng är inte alltid det lättaste mellan barnens alla aktiviteter, möhippor, födelsedagar och allt som ska firas. Så redan i slutet av sommaren bokade mitt gamla universitetsgäng in en helg att ses – i en bakstuga i Hälsingland. Sist jag var i Hälsingland, kalvade en ko utanför sovrumsfönstret, vilket är ett häftigt minne för en stadsbo.
Vi åkte upp på fredagskvällen och fick god mat, bubbel och bäddade sängar. Min roll som fixande mamma ersattes av en annan mamma med brett hälsingemål och lyckan över att få se ”ungdomar i huset” igen. Då jag är så van vid att alltid vara med mina tre små, kändes det på något sätt nostalgiskt i förtid att tänka på den dagen då de har flyttat ut och kommer hem med sina kompisar och bor över en helg. Det är dock ett tag kvar då jag fortfarande drar en fullastad dubbelvagn om morgnarna. J
Klockan ringde sju på morgonen och efter en stadig grötfrukost åkte till bakstugan som var en liten röd stuga på landet med en vedeldad bakugn och ett stort bakbord i. Vi började med att sätta en stor deg, medan den knastrande elden värmde upp ugnen. Degen delades sedan upp i så kallade ämnen, dvs stora degbollar, som fick jäsa i långa rader under ett lakan. Därefter kavlade vi ut dem till stora, tunna plattor som vi naggade så att de inte skulle bli degiga, utan torra och fina. Efter hand som vi kavlade och pratade, lastades bröden in i ugnen.
Doften av eld och nybakat gjorde oss hungriga, så vi tog en paus i kavlandet och provsmakade våra verk. Smöret smälte på de varma bröden och oj, vad gott det var! Kaffe med mjölk direkt från korna (så färsk den kan bli då en annan kompis pappa är mjölkbonde) och långa rader av hällbröd med massor av smör, gav oss ny energi att åter ta plats vid bakbordet.
Att stå tillsammans i ett enda rum med ett gemensam syssla, måste vara bästa sättet att hinna prata. Studietiden, barn, kommande bebisar, relationer, sjukdomar och händelser sedan sist diskuterades där vi stod och bakade tills det blev mörkt utanför fönstret och det var dags att åka hem och laga middag. Samtidigt som vi fick ses ordentligt, fick vi också en inblick i hur det måste ha varit att leva (läs vara kvinna) förr.
Denna gång fick jag inte erfara spåren av att en ny kalv kommit till livet, men jag fick massor med tid med goda vänner, en varm helg i höstmyset och gott om både mjukt och hårt tunnbröd att bjuda släkten på till julbordet.
Jag har fått förfrågningar om fler förrätter med fisk- och skaldjur och därav kommer ännu ett sådant recept här. Det doftar gott från vitlöken och det går så fort att tillaga denna goda rätt. Dessutom passar det fint till hummer också om man skulle ha en sådan hemma eller firar något stort.
Ingredienser:
8-10 färska eller tinade f d frysta havskräftor
1 ordentlig persiljekvist
25 g smör
3 vitlöksklyftor
5 msk cream fresh
Gör så här:
Dela kräftorna längs med mitten och lägg dem med skalsidan nedåt i en ugnssäker form
Pressa ned vitlöksklyftorna i smöret och mosa det
Blanda ned cream freshen
Hacka persiljan grovt och blanda ned den med
Fördela blandningen över krärtstjärtarna och gratinera i 225 grader tills de fått fin färg