Idag då vi bakade på kom bland annat ett riktigt läskigt Halloweenspöke och några små stjärnor fram ur degen… Strösslet tömdes ur burken och kanelsmöret skapade en bra grund för att det skulle fastna.
Klicka här för recept på vetedeg
Gör så här:
Skapa alla möjliga otäcka figurer av den formbara degen
Bre på kanel/socker/smörgegga och strö över rikligt med strössel
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader
Låt dem svalna på galler
Kul att göra och gott att äta på Halloweenkalaset!
Hur och när uppstod denna firardag? Internationella nalledagen har firats i flera år i USA och England och har även börjat uppmärksammas i Sverige. Det är långt ifrån en ny dag att fira då Nalledagens uppkomst går tillbaka till november 1902. Den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt ska under en jakt ha vägrat att skjuta en björnunge. Händelsen fick stor uppmärksamhet och leksaksbjörnen av plysch fick sitt namn - Teddybjörnen. Därav firas den internationella nalledagen på Roosevelts födelsedag den 27 oktober.
Firande på förskolan
Imorse packade vi tre ryggsäckar till förskolan. En med simkläderna, en med utflyktsmaten och en med nallarna! Idag är det internationella nalledagen, vilken firas stort på förskolan. Barnen fick tidigt en inbjudan och idag ska de sjunga nallesånger, fika och prata med och om nallarna hela dagen. Barnen på förskolan var finklädda dagen till ära och det fanns en klar förväntan i luften inför firandet. En pedagog sa att det brukar bli lite rörigt denna dag, men det beror ju på att alla nallar inte är vana vid att var på förskolan, så de vet inte riktigt vad som gäller där.. Allt som kan firas ska firas!
Nu på hösten är det både närodlat och prisvärt att köpa rotfrukter. Att skala och skära dem i stavar gör det saftigt och gott och dessutom ser det roligare ut än klyftor. Jag serverade baconinlindad kyckling till, men det är gott till det mesta!. För att få en lite läskigare form, går det fint att blanda ned rödbetor också. De färgar gärna av sig och skapar en röd nyans..
Mängd efter antal och smak:
Kålrabbi
Morötter
Bakpotatis
Palsternacka
Vitlök
Zucchini
Flingsalt (gärna med Karl-Johan svamp, annars naturellt)
Olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Skala kålrabbin, morötterna, potatisen och palsternackan och skär dem i cm-tjocka stavar
Lägg dem på en plåt och ringla över olivoljan
Ställ in plåten i ugnen i 15-20 min (blanda runt dem efter halva tiden)
Skala och skär zucchinin och blanda ned den bland rotfrukterna
Strö över flingsaltet och låt allt ugnsrostas i ytterligare 5-10 minuter
Då vi var bjudna på ett Halloweenkalas förra året, köpte vi inte en färdig liten häxdräkt eller skelettpyjamas. I stället letade vi i dotterns (och även min) garderob och hittade en orange/röd kjol och ett svart linne. Till det fick hon ha en gammal studentbaltopp med svart svandun över axlarna.
Det som gav mest effekt var ändå ett par tatueringar på armarna, några målade stygn och blixtar i ansiktet och inte minst det våfflade håret (tänk om man vetat det då man sparade den gamla tången!) med svarta rosetter i. Svårare än så behöver det inte vara, skulle jag vilja säga.
En dag i sandlådan kom barnen och ville bjuda på sina fina sandkakor. ”Vill du ha choklad och jordgubb eller choklad och apelsin, mamma”? Det har inte undgått dem att jag gillar choklad i alla fall. J
Det har väl inte heller undgått någon att det snart är Halloween?
Här kommer en bra kombination av båda med ett recept.
Det läskiga fladdermusströsslet har jag fått från min syster i USA, men det går att hitta liknande figurer i Sverige med. Alternativt vanligt strössel i svart och orange.
Halloweenkakor
Ingredienser:
100 g smör
2 dl socker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vanillinsocker
1 ägg till pensling
Orange/svart strössel till garnering. Gärna med figurer om ni hittar!
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienserna till en smidig deg
Rulla degen i rullar, omkring tre cm tjocka och lägg dem på ett bakplåtspapper
Platta till längderna något och pensla dem med ägg och strö över strösslet.
Grädda dem i 200 grader i ca 15 minuter
Skär längderna i fyrkantiga bitar medan de fortfarande är varma och låt dem svalna på galler
Häromdagen då vi skulle iväg och möta upp några kompisar vid tåget, tänkte jag lite extra på vad en klok människa sa till mig om att barn inte kan stressa. Medan jag tittade på klockan, hittade vantar och bytte blöja, ropade storasyster ”Huuur stavas klääääänning”? Så jag bokstaverade, medan det blivit dags att byta blöja på nästa syskon. Av med alla ytterkläder och på med dem igen.
Till slut var alla klara för avfärd och jag skulle bara ta min telefon.. Som inte syntes till någonstans. Så jag ringde på den och hörde signalen.. men vart kom den ifrån? Vad konstigt, jag såg den inte, men den hördes allt tydligare.. från.. Pippi-huset!
Där, i en säng på andra våningen, hemma hos Pippi, låg telefonen omsorgsfullt nedbäddad. Med täcke och allt. Trots den tidspress som fanns och trots den värme som jackan gav, så gick det inte att undgå att le. Söta små barn! Telefonen var trött och hade fått vila.
Då vi kom hem efter att ha mött upp vännerna, åt vi pastejälgar till mellis.
Det är inte svårare än att man stansar ut små figurer med pepparkaksformar av mackorna. Ett legalt sätt att få leka med maten och på något sätt blir det även lite godare.
Då vi var hemma och lekte hos några kompisar med stora äppelträd i trädgården var min fruktälskare till son förundrad. På marken låg högvis med stora fina äpplen och det var tydligt att han pendlade mellan att känna sig som i äppelhimmeln och att undra varför de hade ”hääällt ut äpplen över hela gräääset”. (Detta har även lett till att han tror att sonen i det huset har hällt ut äpplen då vi går förbi allmänna fallfrukter från äppelträd.)
Ni som har gott om äpplen själva borde prova att åka till ett musteri med dem! Vi fick en bag-in-box med renpressad (pastöriserad) äppelmust av några andra vänner igår och jag tycker att det är helt fantastiskt! Inga konstiga tillsatser och en härligt grumlig, ren smak. Lyxigt!
För att göra must krävs dock en väldigt stor mängd äpplen. Ni som har en något mindre mängd, kan i stället baka min saftiga och goda äppelkaka. Den passar fint att grädda i både en stor form eller i muffinsformar.
Ingredienser:
5-7 äpplen
2 msk malen kanel
2 msk råsocker
50 g smör
1,5 dl mjölk
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vanillinsocker
1,5 tsk bakpulver
Smör och kokosflingor till formen
Gör så här:
Skala äpplena och skär dem i klyftor
Blanda kanelen med råsockret och blanda runt det med äppelklyftorna
Smält smöret och tillsätt mjölken, så att den blir ljummen
Vispa ägg och socker poröst och häll ned smör- och mjölkblandningen
Blanda mjölet, vanillinsockret och bakpulvret och tillsätt det under omrörning
Smörj en form och strö i kokosflingor eller sätt ut muffinsformar
Häll i smeten och placera ut äppelbitarna
Grädda kakan/kakorna i nedre delen av ugnen i 175 grader tills de har fått färg vilket, beroende på ugn och form, tar omkring en halvtimme.
En hemlagad, varm chokladsås passar fint till väldigt många efterrätter!
Här kommer ett recept som jag ofta tar till om jag får besök plötsligt eller då det helt enkelt ska gå fort och bli gott.
Ingredienser:
1 dl vatten
1 dl kakao
1 dl råsocker
Gör så här:
Blanda vattnet, kakaon och råsockret i en kastrull och rör hela tiden, medan såsen kokar upp
Låt såsen koka en stund (rör hela tiden) och häll den sedan direkt på glass eller liknande
Såsen kan även ätas kall, då den blir tjock och lite seg.
I helgen firade vi vår son som fyllde två år i veckan. Kalas för små barn innebär oftast att en eller flera föräldrar följer med och så även syskon. Då är man ganska snabbt uppe i ett stort antal gäster och hur man än gör, kvävs det plats. Jag hade tänkt till om allt jag ville baka och slog till på en chansning om att vara i sonens favoritpark. Kvällarna innan bakade jag tills frysen var full och varje dag regnade det.. Men då vi vaknade upp på lördagen hade det regnat färdigt och höstluften kändes klar. Vi packade dubbelvagnen full med stora fat, juice, kaffe, mjölk och alla bullar och kakor och tog oss fram till parken där vi hittade ett lite lagom avskilt hörn som vi sett ut tidigare. Det är så charmigt med höstklädda barn tycker jag. Fleece, kängor, västar, sköna mössor (inte sådana som blir ett måste på vintern) och små vantar. Plötsligt strömmade en mängd sådana små vänner till hörnet, dit även solen tagit sig. Då bull- och kakbuffén väl var på plats, var friheten i naturen värd allt! När man är ute blir ljudnivån inte lika hög som inne, barnens fantasi och upptäckargjädje går igång och frisk luft mår ju de flesta bra av. Det var inga problem att komma och gå som man ville och alla åt och var nöjda med att kunna varva fika och lek efter behov. Nu är jag väldigt förtjust i hösten och vi hade tur med vädret denna dag.. men jag kan även längta till då jag ska få fixa långbord en varm sommardag eller ett pulkaparty med snöänglar och varm choklad..
Tips ang inbjudningskorten till en parkfest:
Kladdiga chokladmuffins 3 dl socker 1 msk vanillinsocker 4 mk kakao 2 ägg 2 dl mjöl Smält smöret Blanda samtliga ingredienser och rör orrunt ordentligt Häll med 1-2 cm i fina formar Grädda dem långt ned i ugnen i 175 grader tills de har stelnat på toppen, men är kladdiga inuti
Ingredienser:
75 g smör
Gör så här:
Då löven börjar skifta i gult och rött i naturen, är det dags att tänka till om det kommande Halloweenfirandet. Intresset har ökat ordentligt i Sverige sedan mitten av 90-talet då denna amerikanska tradition kom hit.
Firardagen
Namnet Halloween kommer från All Hallows Eve, men det går inte att direktöversätta dagen till vår svenska Alla helgons dag. I USA firas Halloween alltid den 31 oktober oavsett veckodag, medan Alla helgons dag är den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november.
Firarsätt
Firandet av halloween går ut på att barn (och de vuxna som vill gå med) klär ut sig och knackar dörr. Då någon öppnar, ropar alla trick or treat eller bus eller godis, som man kan säga på svenska. Då gäller det att ge de små spökena, vampyrerna eller prinsessorna något gott att äta, för annars kan man få bus istället. Då de samlat ihop tillräckligt med godsaker är tanken att det ska bli fest. För säkerhetsskull är det inte ovanligt att denna fest fixas till i förväg med läskiga godsaker, dekorerade hus och urgröpta pumpor vid dörren.
Ursprunget
I USA har Halloween firats sedan mitten av 1830-talet och det var de irländska immigranterna som tog med sig högtiden dit. Ursprunget kommer från den förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades den 31 oktober. Samhain markerade att sommaren var slut och att vintern började. Just denna natt antogs döda återvända till jorden och därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara extra på hugget då. För att lugna alla sorters väsen denna natt satte man även ut mat och dryck.
Pumpalyktorna
De urgröpta pumporna är en av de mest tydliga symbolerna för Halloween. Från början gröptes mönstren i pumporna ut för att de nära och kära som gått bort skulle få ljus och hitta hem samtidigt som de också skulle skrämma bort alla de onda andar som var ute den natten. På engelska heter de Jack o'lanterns och namnet kommer sig enligt sägnen från lyktan som den osaliga själen efter smeden Jack lyste upp sin vandring på jorden med.
Idag då jag lämnat dottern och hennes kompis på simskolan, satte jag mig med lilltjejen i omklädningsrummet och såg fram emot en stund med lite pling plong musik och en dubbeljapp. Det var dock inte helt tyst omkring mig och jag hörde bland annat en tjej (inte ett barn) som frågade en dam om hon visste hur man öppnade skåpen:
- Har du nyckeln till skåpet då?
- Alltså, jag har en nyckel, men den är min.
- Men har du nyckeln till skåpet du ska öppna?
- Nej, alltså, det är min kompis som har låst skåpet.
- Då måste du ju ha nyckeln som hon låste skåpet med…
- Jaa haaa, måste jag ha hennes nyckel. Ja då går det ju inte. Tack ska du ha.
Detta var alltså en seriös diskussion.
Kort därefter kom nästa diskussion då en 7-8 årig tjej öppnade dörren till solariet (finns sådana fortfarande?!) och undrade vad det var. Den stolta mamman svarade med besked.
- Det är jätte bra för man ligger bara där i en femton till tjugo minuter och sedan blir man brun!
- Men bränner man inte sig då?
- Nej, nej, eller ja, i början kanske, men efter ett par gånger blir man jätte brun!
Sedan var det dags att möta upp och hjälpa tjejerna, så jag behövde inte lyssna på fler skrämmande, men lite roliga dialoger.
Då jag kom hem gjorde jag kycklingklubbor och hommus, vilket passade hungriga små barn. Till det kokade jag ris.
Kycklingklubbor
Ingredienser:
1 kg färska kycklingklubbor
Flytande smör- och olivolja
Paprikapulver
Flingsalt
Gör så här:
Lägg ut kycklingklubborna på en plåt med bakplåtspapper
Ringla över flytande smör- och olivolja
Krydda på med paprikapulvret och sätt in plåten i ca 35 minuter. Kycklingen ska släppa benet och inte vara rosa.
Hommus
Ingredienser:
2 burkar kikärtor
1 citron
1 litet knippe persilja
2 klyftor vitlök
1 dl olivolja
Flingsalt (eventuellt med chili)
Gör så här:
Pressa saften från citronen och blanda den med kikärtorna, persiljan, de skalade vitlöksklyftorna och olivoljan i en mixer och kör allt till en slät smet. (Små bitar gör heller ingenting, tycker jag). Häll eventuellt på mer olivolja om det behövs.
Smaka av med flingsaltet.
I torsdags skrev jag om vikten att förbereda inför idag och nu är det dags!
Det första dottern sa i morse var just "Idag är det kanelbullens dag"! Sedan berättade hon att hon trodde att de skulle få kanelbullar till mellanmål på förskolan eftersom de fick semlor då det var semlans dag. Jag hoppas verkligen att de får det och om inte så blir det gott om bullar i eftermiddag. De ska ju helst ätas nybakade!
Klicka här för recept till baket
Det skapas trender kring allt, men i bakverksvärlden håller kanelbullen sig alltid. Det har den gjort enda sedan mitten av tjugotalet då kriget var slut och sockret plötsligt blev något som så många fler hade råd med.
Förra året såldes det tre miljoner kanelbullar denna dag. Minst lika många bakades säkert hemma, även om den "trenden" inte varit lika stark sedan kvinnorna började arbeta under 60-talet. Vad som är intressant är att även formen på bullarna som fortfarande bakades i hemmen då effektiviserades till dagens snurrform. Innan dess hade det bakats lite mer avancerade former.
Idag är det hur som helst läge att låta hemmet dofta av nybakat! Så ta er tid att låta barnen göra de avancerade formerna (kanske en elefantkanelbulle?) medan ni kavlar ut den snäckform som blivit den traditionella idag.