Då vi var hemma och lekte hos några kompisar med stora äppelträd i trädgården var min fruktälskare till son förundrad. På marken låg högvis med stora fina äpplen och det var tydligt att han pendlade mellan att känna sig som i äppelhimmeln och att undra varför de hade ”hääällt ut äpplen över hela gräääset”. (Detta har även lett till att han tror att sonen i det huset har hällt ut äpplen då vi går förbi allmänna fallfrukter från äppelträd.)
Ni som har gott om äpplen själva borde prova att åka till ett musteri med dem! Vi fick en bag-in-box med renpressad (pastöriserad) äppelmust av några andra vänner igår och jag tycker att det är helt fantastiskt! Inga konstiga tillsatser och en härligt grumlig, ren smak. Lyxigt!
För att göra must krävs dock en väldigt stor mängd äpplen. Ni som har en något mindre mängd, kan i stället baka min saftiga och goda äppelkaka. Den passar fint att grädda i både en stor form eller i muffinsformar.
Ingredienser:
5-7 äpplen
2 msk malen kanel
2 msk råsocker
50 g smör
1,5 dl mjölk
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vanillinsocker
1,5 tsk bakpulver
Smör och kokosflingor till formen
Gör så här:
Skala äpplena och skär dem i klyftor
Blanda kanelen med råsockret och blanda runt det med äppelklyftorna
Smält smöret och tillsätt mjölken, så att den blir ljummen
Vispa ägg och socker poröst och häll ned smör- och mjölkblandningen
Blanda mjölet, vanillinsockret och bakpulvret och tillsätt det under omrörning
Smörj en form och strö i kokosflingor eller sätt ut muffinsformar
Häll i smeten och placera ut äppelbitarna
Grädda kakan/kakorna i nedre delen av ugnen i 175 grader tills de har fått färg vilket, beroende på ugn och form, tar omkring en halvtimme.