Kanelbullens dag är en dag som är väl värd att fira!
Det tyckte även Kaeth Gardestedt, som var projektansvarig på Hembakningsrådet 1999 då denna dag instiftades. Han tyckte att Sveriges bulltradition skulle hedras och firas med en egen dag. Kan man annat än att hålla med?
Internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från 1989. 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag, men varje land beslutar själv när dagen ska firas. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter. I Sverige har man valt att fira dagen den första måndagen i oktober, vilket alltså i år sammanfaller med kanelbullens dag.
Som sagt, det finns flera anledningar att förbereda bak till på måndag!
Ingredienser:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1,5 dl socker
12-13 dl vetemjöl
Ev 1,5 msk kardemumma
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
5 msk kanel
Pensling/garnering:
1 ägg
Ev pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm blandningen till fingervarmt
Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt lite av smörmjölken. Rör om tills jästen löst sig helt och tillsätt därefter resten
Tillsätt saltet, sockret, den eventuella kardemumman (jag brukar inte ha det, men vet att många gillar det) och 2/3 av mjölet
Arbeta degen tills den är blank och smidig och blanda sedan ned mjöl tills degen släpper bunkens kanter
Låt degen jäsa under en bakduk till dubbel storlek, vilket tar ca 30 minuter
Blanda rumsvarmt smör, socker och kanel till fyllningen
Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den sedan i 2 delar
Sätt ugnen på 250º
Kavla varje del till en rektangulär platta och bred på fyllningen jämt
Rulla degplattan och skär den sedan i 1,5 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö ev på pärlsocker
Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter (tills de har fått fint färg) och låt dem sedan svalna på galler
Det är värdefullt att hinna sitta ned och utbyta några fler ord än läget och alla tog med sig olika saker, så det blev snabbt ett välfyllt bord med mer mat än vi orkade äta. Men det är ju bättre att det är åt det hållet.. Lilltjejen sov hos mammor som ville gosa och som glömt hur små bebisar är (det gör man av någon konstig anledning väldigt fort!). Mätta och glada droppade alla fina mammor av efter en kul kväll.
Mitt uppdrag till dessa knytkalas har varit att göra efterrätter. Igår valde jag att göra pannacotta eftersom det helt enkelt är så gott. Jag testade att röra ned dubbelnougat i en omgång som fick bli ett lager och sedan rörde jag ned frysta hallon och vaniljsocker i ännu ett lager då det första satt sig. Det blev en bra mix med en sval och len smak som en kompis (som var sjuk och fick sin utanför dörren på vägen) uttryckte det.
Tyvärr fick jag ingen bild på gårdagens omgång i all hast, men grundreceptet är detsamma som jag gjorde på bilden från i somras. Pannacotta går att variera nästan hur mycket som helst, men jag rekommenderar dubbelnougat eller vit choklad!
Till 15 glas gjorde jag detta recept *4, men om man är ett mindre sällskap räcker det med en omgång.
Ingredienser:
5 dl grädde
1 tsk vanillinsocker
1,5 tsk gelatinpulver
1 dubbelnougat eller 100 g vit choklad
Bär till garnering
Gör så här:
Koka upp grädden och vanillinsockret under omrörning och stäng sedan av spisen
Blanda ut gelatinpulvret med några matskedar kallt vatten så att det löser upp sig
Häll i gelatinblandningen i grädden och vispa under tiden så att allt blandas ordentligt
Bryt ned nougaten eller chokladen och rör om så att det smälter
Häll upp i portionsglas och låt dem stelna i kylen i minst 3 timmar men gärna över en natt
Just nu pågår prinsesstårtans vecka! Det innebär att man ska äta prinsesstårta. Eller i allafall att man kan göra det samtidigt som man gör en god gärning.
Mellan den 20-26/9 går 10 kr från varje köpt tårta, och 2,50 kr för varje prinsessbakelse till Victoriafonden. Fonden startades 1997 med syftet att ge stöd till fritid och rekreation för barn och ungdomar med kroniska sjukdomar och olika funktionshinder. Det är sjätte året som denna gräddiga vecka firas.
Denna gång kommer alltså inget recept från mig (men håll utkik efter guldkronan som symboliserar tårtan för välgörenhet just nu). Däremot kommer lite intressant information om denna tårta:
I bilen på väg till Mulle Meck -parken redogör plötsligt sonen för vilka som diskar på förskolan –och vilka som inte gör det. För dem som inte gör det, lägger han till ett tydligt neeej och det är tydligt att han har iakttagit diskschemat noga. Senare på kvällen hör jag hur han rapporterar om diskschemat för pappa och att det är samma tryck på neeej på dem som uppenbarligen inte står med där.
Senare på kvällen, när jag läst godnattsaga för äldsta dottern, lägger hon handen på min kind och säger med mjuk röst ”mamma, imorgon kan du väl ha den kjolen, men med en blus till i stället för en sån tröja?” ”Tycker du att jag ska ha en blus (bara ordvalet gjorde mig lite ställd)? Jag behöver ju ha en sån här amningströja”, svarade jag. ”Men om vi hittar en blus som du kan ta upp och amma med, så passar den fint till kjolen”, kontrade hon. Fortfarande med samma milda röst. Därefter fortsatte hon ”Och sen tycker jag att det är fint när du har mascara på ögonen”. O…K… Nu har dottern börjat tycka att jag har blivit förslappad i min föräldralediga, rena, men tydligen alltför opiffiga stil. Vad gör man? Tar på mascara innan förkolan i stället för efter (då det är läge för det)? Förklarar hur viktigt det är med iiiiiiiinsidan? Eller var det ännu ett tecken på att hon har blivit stor (större) och att det är dags att hänga med för att hon inte plötsligt ska börja skämmas över sin mamma. Den dagen kommer ju.. men inte när de är 4,5. Väl?
På tal om något helt annat, så har ni väl inte missat Kalasdags stora tävling där ni har stor chans att vinna fina priser? Se nedan.
Vinn ditt drömkalas!
Vad sägs till exempel om presentkort på kalasprylar, besök av en clown, att få ha ditt kalas på polismuseet, en superhjältedräkt, besök av en ansiktsmålare, fina leksaker, fiskdammsset, clownbesök och ett kul kalas för pyssliga barn! Blir inte det ett DRÖMKALAS så säg!?
Tävlingen går kort och gott ut på att bli medlem eller anmäla sig till nyhetsbrevet. Bland de som anmält sig till nyhetsbrev eller blivit medlemmar kommer vi dra 9 vinnare så chansen att vinna är stor! Läs mer om alla fina priser på sajten!
Klicka här för att komma till tävlingens sida!
Nu är kvällarna helt klart mörkare och suget efter levande ljus blir allt starkare. Hösten är på gång och löven har börjat falla. Vad kan då passa bättre än en varm gryta med den tidiga höstens färger?
Ingredienser:
700 g Kycklinginnerfiléer
Smör till stekning
3 vitlöksklyftor
½ l bayersk öl
3 dl grädde
1 hönsbuljongtärning
8 små röda potatisar
3 morötter
2 msk dijonsenap
3 msk tomatpuré
1 msk torkad dragon
8 champinjoner
1 påse färsk spenat
Gör så här:
Rensa innerfiléerna, skala och pressa vitlöksklyftorna och stek dem i smöret
Häll på ölen, grädden och buljongtärningen och låt allt koka upp
Skala de små potatisarna och lägg i dem hela
Skala morötterna, dela dem i stora bitar och lägg i dem
Blanda ned dijonsenapen, tomatpurén och dragonen och koka allt tills potatisen är klar
Tvätta champinjonerna och låt dem bli varma i grytan
Skölj spenaten och blanda ned den
Har ni också fått sms från folk som vill bli av med stora mängder äpplen? Eller har ni egna träd? Eller kommer svärföräldrarna förbi med kassar såhär års? Eller väljer ni helt enkelt ut era egna äpplen i affären? Oavsett, så är det äppeltider nu och det kan firas med en hel form av äpplen med krispigt täcke.
Äppelform med hallon
7-8 äpplen (beroende på storlek)
2 dl frysta hallon
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl havregryn
3/4 dl råsocker
1 dl mjöl
1 dl kokos
Gör så här:
Skala och dela äpplena i mindre bitar och lägg dem i en form.
Fördela hallonen över äppelbitarna.
Dela smöret i mindre bitar och lägg dem i en bakskål.
Häll ned havregryn, råsocker, kokos och mjöl och gegga ihop allt med smöret till en stor klump.
Fördela smörmassan jämt över formen och grädda i mitten av ugnen i 225 grader tills den har fått fin färg, ca 20 min.
Som tillbehör hade jag vaniljvisp, men den är god även som den är.
Denna äppelrika rätt bakade jag till efterrätt då en bra kompis var här på lunch. Senare på eftermiddagen gräddade jag pannkakor och då det var dags att äta hade vi plötsligt 4 barn sittandes vid bordet. Eftersom jag hade fikat på kakan sedan lunch, lät jag grannskapet ha pannkakskalas medan jag svängde ihop en kycklingrätt. Då mannen kom hem skulle han bara hälla på grädden.. vilket i all hast blev vaniljvispen som fanns kvar i tetran.. vilket innebar att det fick bli hämtmat ikväll.. Så ibland är det bra att ladda upp med ordentligt med äpplen mellan målen!
Häromveckan var jag själv med barnen då mannen var bortrest med jobbet. Att laga mat med en nyfödd på armen medan alla är hungriga är en spännande utmaning. Så det fick bli enkelt. Men enkelt är oftast även gott så länge man har bra ingredienser.
Då vi kom hem från parken och det var dags att laga mat, blev sonen sugen på glass. En trött, hungrig och glassugen liten man på nästan två år, vet vad han vill. Och vart glassen finns. Ett nej håller inte då fokus ligger på att öppna frysen. Det är i situationer som denna som konsekvensen testas ordentligt.. Men att äta glass i stället för mat är ingen bra idé. Så jag stod på mig. Vad enkelt det hade varit att bara ge honom den där glassen och få klar maten! I stället för att stå med ena handen på frysen och den andra om lillasyster, samtidigt som jag lugnt försökte förklara varför han inte fick en glass just där och då.
Den lille glassälskaren var inte mottaglig för mina lockande förslag om mat och idén om att ta glassen EFTER maten. Mitt i mitt försök till kompromiss, kom storasyster och satte ena handen på frysen och den andra på höften och sa ”mamma, du kan laga mat nu, jag tar över här en stund”. Så jag fick några minuter på mig att få till vår tilltänkt mysiga middag.
Ingredienser:
Färsk pasta fylld med kronärtskocka
Röd pesto
Cream fresh
Svarta urkärnade kalamataoliver
Gör så här:
Koka pastan i 3 minuter
Häll av vattnet och rör ned oliverna
Blanda den röda peston med cream freshen
Det tog inte mycket mer än fem minuter med en hand, men undertiden hann även lille prinsen inse att det trots allt inte skulle bli någon glass INNAN maten. Så vi åt tillsammans och fick massor av energi. Innan vi festade loss på glassen. J