Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Fira mormor!


Att hamna på sjukhus då man snart är 90 år är inte kul.. Inte alls faktiskt. Min mormor kom nyligen hem efter en sådan vistelse och det var värt att fira! Så vi fixade matlådor till hennes frys och åkte dit med dem och muffins och hälsade på. Lilla mormor var på gott humör och efter fikan gick vi ut och promenerade i vintervädret innan hon ville bjuda på sushi. Tydligen brukar hon köpa med sig några bitar därifrån då hon inte vet vad hon ska laga. Det är härligt mormor! Fortsätt så och länge leve dig!




Mormorsmuffins

Ingredienser:

3 ägg
1,5 dl socker
2 tsk vanillinsocker
100 g smör
2 dl grädde
2 lime
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Till garnering:
Grädde
Bär
Hackad mörk choklad


Gör så här:

Vispa äggen, sockret och vaniljsockret ordentligt
Smält smöret och rör ned det tillsammans med grädden
Riv av skalet av limen och pressa saften och rör ned allt
Blanda mjölet och bakpulvret och vänd försiktigt ned det
Häll smeten i muffinsformar och grädda dem i mitten av ugnen i 175 grader tills de har fått fin färg, vilket tar ca 10 min

Låt muffinsarna svalna och lägg på vispad grädde och bär.

 

 

Postat 2011-01-27 22:17 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

God fiskgryta i två steg


Den här grytan lagade jag en vardagskväll då alla samlades från olika håll och det var bråttom att få mat på bordet. Mängden ingredienser får varieras efter hur många ni är och någon av rotfrukterna kan bytas ut mot t ex palsternacka om ni tycker om det.

Ingredienser:
2 dl vitt vin
3 dl Grädde
1 fiskbuljongtärning
5 potatisar Potatis
3 morötter Morötter
1 burk Cream fresh
1 torskblock
1 Röd paprika

Gör så här:
Låt det vita vinet, buljongtärningen och grädden koka upp
Skala potatisarna och morötterna och skär dem i tunna skivor resp stavar
Koka morotsstavarna och potatisskivorna i gräddbuljongen tills de är genomkokta
Rör ned cream freshen
Skär torskenoch paprikan i stora bitar och lägg ned fisken tillsammans med paprikan
Sjud grytan i några minuter tills torsken är genomkokt




Mera gryta...
Dagen efter hade vi gryta kvar, men då mest med rotfrukter. För att ta tillvara på det (=miljösmart) hällde jag på lite ny grädde och tärnade i ett nytt fiskblock, som jag sedan toppade (som det så fint heter –egentligen öste jag på dem) med brödkrutonger. Samma gryta fast i en ny tappning. Detta kan givetvis också göras första dagen.
J

Brödkrutonger
Tärna valfritt bröd och stek bitarna i riktigt smör, ett par klyftor pressad vitlök och en rejäl nypa salt under omrörning på hög värme. De blir riktigt goda att äta bara som de är också!



Postat 2011-01-22 23:58 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bubbelvatten med smak för miljön


Då vi var små fick jag och min bror, efter lång längtan, vad vi ansåg vara den ultimata prylen.. En så kallad läskmaskin! En alldeles egen bubblande maskin med glasflaskor där allt man behövde göra var att hälla i en sliskig sörja (dock inte varje dag..). Så blev det läsk!

Det var verkligen spännande. I alla fall i början. Sedan var det inte så gott att dricka de söta bubblande dryckerna som inte smakade vad de lovade. Detta är säkert annorlunda idag. Jag vet inte. Däremot har tanken om en egen bubbelmaskin förblivit ett minne, även om jag är väldigt förtjust i kolsyrat vatten. Gärna med smak.

Samtidigt vet jag ju att det varken är miljövänligt eller ekonomiskt att släpa hem flaskor.. Så häromdagen tog jag tag i det hela och köpte en (utan att göra alltför mycket reklam..) Sodastreamer. Som om inte det var nog hade jag under julhelgen tömt frysen på en massa bär från svärföräldrarnas sommarställe och kokat saft. Tre olika, helt rena smaker. Hallon, krusbär och svartvinbär. Bär och socker. Om de inte ska förvaras en evighet och om de hålls i kylen, behövs inget annat.

Med risk för att jag låter lite väl lik Ernst, men åh, vad det blir gott med ren, hemmagjord hallonsaft blandad med mitt hemmabubblade vatten! Så ekologiskt, så smakfullt och så miljövänligt!
J

Har du också bär i frysen och sug efter att koka egen saft? Det är kul och blir väldigt gott! Dessutom hade jag två femåriga provsmakare som fick vara med och bestämma sötman. Om man vill kan man ju dessutom pyssla och fixa egna etiketter... Så långt kom vi aldrig. Jag tror att det fungerar bättre tidsmässigt om man bestämmer sig för att bara göra en smak åt gången.




Saft

Ingredienser:
2 kg frysta hallon, jordgubbar, svarta vinbär eller krusbär. (Blanda bären om du vill)
6 dl vatten
Ca 3 dl socker per halvliter avrunnen saft

Gör så här:
Koka upp vattnet i en stor kastrull.  Lägg i bären och låt dem koka tills de har blivit mosiga, ca 10 min
Häll massan i en silställning för saft och låt saften rinna ur, vilket tar ungefär en halvtimme
Mät upp den avrunna, koncentrerade saften och koka upp den på nytt
Tillsätt socker efter smak  Provsmaka lite i taget med vatten tills du är nöjd
Ta kastrullen åt sidan och ta bort skummet från ytan med en sked
Häll saften i rena varma flaskor och förslut dem väl
Ställ flaskorna i kylen då de har svalnat

 

Postat 2011-01-18 20:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fira att en ny liten kommit till världen!


Den pågående babyboomen hos kompisarna fortsätter och det är lika kul varje gång beskedet om en ny liten kommer! Igår hälsade jag på en riktigt liten en som kom fem veckor för tidigt. Han vägde bara 1885 gram och oj så söt han var! Massa mat och värme är det enda som gäller för honom just nu och den duktiga mamman kämpar på så fint att han ökar stadigt i vikt.

Då jag blev bjuden dit, packade jag ihop ingredienser till en frukost och tog med mig min minsta för att fira! Dessa matiga mackor tillsammans med choklad och smoothie höll oss ammande mätta halva dagen.




Ingredienser:
2 stora bake up baguetter
1 paket bacon
½ vitmögelost
½ fetaost
½ kruka krispsallad
1 mogen avokado

Gör så här:
Baka baguetterna i ugnen i 225 min i 6-8 minuter
Stek baconen krispig och låt den rinna av på hushållspapper
Kärna ur avokadon och dela den i skivor
Skiva valfri ost
Välj ost efter smak och lägg alla ingredienserna i baguetterna

Postat 2011-01-14 14:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tjugondag Knut dansas julen ut…


Vad händer den 13 januari?
Tjugo dagar efter julafton, dvs den 13 januari, har Knut namnsdag. Det är kanske värt att fira för en del, men denna dag anses även julfirandet vara över. Då ska alla ljus som lyst upp våra hem tas ned och det sista julgodiset ätas upp. Vill man kan man ju dansa en sväng runt den barrande granen innan även den ska vara ute. Med andra ord startar en ny tid och förhoppningsvis känns det inte allt för nostalgiskt att ta ned allt som vi tyckte var så mysigt för en månad sedan.

Julgransplundring
Ett traditionellt firande, som startade för omkring hundra år sedan, är att ha en julgransplundring. Den tidigare nämnda stackars torra granen kan då fyllas på med små paket och godis för de som fått upp ett extra sug efter det eller frukt för de som ätit sig trötta på knäck och choklad. Förr i tiden hörde det även till att all överbliven julmat åts upp denna dag. Efter maten kunde alla dörrar och fönster öppnas och med en kvast motades julen ut under orden ”Ut Knut! Nu är julen sluuut”!

Men vad är då trettonhelgen?
Även om det definitiva slutet av julen firas en vecka senare i Sverige, kan även Trettondedag jul fortfarande firas för att minnas de tre vise männen kom till Jesus med rökelse, guld och myrra. Det är nämligen den sista stora helgdagen i det kyrkliga firandet av julen. Juldagen räknas alltid som dag ett, annandag jul som dag två och så vidare. För att göra det hela lite krångligt så hade Knut namnsdag den dagen fram till 1700-talet då denna dag flyttades till den 13 januari.

Vad kan man äta?
Vill man vara riktigt traditionsbunden, kan man som sagt äta rester och lite småtorra marsipantomtar. Jag tycker att det har varit fantastiskt med julmat, men jag är verkligen inte sugen på sill och skinka på samma sätt längre. Därför föreslår jag kycklinsspett som är enkla att förbereda innan och som räcker till många. De kan ätas både varma och kalla och till dem passar en god bulgursallad eller bröd och goda ostar.



Kycklingsspett till Tjugondag Knut med sweet chili och honung
Mängden beror ju på om de serveras på en buffé eller inte, men gör hellre några extra som kan ätas dagen efter om de inte går åt. Receptet är dock för ganska många, så det kan enkelt halveras.

Ingredienser:
2 kg Innerfiléer av kyckling till 50 spett
50 grillspett
Olivolja
1 flaska sweet chilisås
1/2 flaska flytande honung
Färsk timjan, korriander eller oregano efter smak
Salt och peppar

Gör så här:
Skär rent filéerna så att det bara är fint kycklingkött och dela dem i jämnstora bitar
Trä bitarna på spett och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
Häll över olivolja, salt, peppar och hälften av sweet chilisåsen och hälften av honungen
Grilla spetten i ugnen tills kycklingen är genomstekt
Låt dem svalna om de ska ätas kalla och lägg dem sedan i en plastpåse tillsammans med mer olivolja resten av sweet chilisåsen och honungen
Om de ska ätas varma kan de läggas upp direkt på ett fat med samma procedur

Postat 2011-01-08 23:25 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gratinerade havskräftor med cream fresh, vitlök och persilja


Jag har fått förfrågningar om fler förrätter med fisk- och skaldjur och därav kommer ännu ett sådant recept här. Det doftar gott från vitlöken och det går så fort att tillaga denna goda rätt. Dessutom passar det fint till hummer också om man skulle ha en sådan hemma eller firar något stort.


Ingredienser:
8-10 färska eller tinade f d frysta havskräftor
1 ordentlig persiljekvist
25 g smör
3 vitlöksklyftor
5 msk cream fresh

Gör så här:
Dela kräftorna längs med mitten och lägg dem med skalsidan nedåt i en ugnssäker form
Pressa ned vitlöksklyftorna i smöret och mosa det
Blanda ned cream freshen
Hacka persiljan grovt och blanda ned den med
Fördela blandningen över krärtstjärtarna och gratinera i 225 grader tills de fått fin färg

 


Postat 2011-01-03 23:44 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Laxrullar med avokado, äpple och pepparrot



Jag gillar att göra saker som med fördel går att förbereda innan. Flera olika sorters rullar med lax har testats och i början av december gjorde jag en som jag tycker är toppen som förrätt och som även gick hem hos barnen (gör eventuellt en av rullarna utan pepparrot).

Avokadon ska helst vara sådär lagom mogen, så att den fortfarande har sin fina gröna färg och så att det blir några mjuka bitar i rullarna. Det i kombination med äpplets krispighet och citronens friskhet blir riktigt bra till laxen. Tänk på ett räkna in tiden i frysen vid förberedelsen!


Ingredienser till 12-14 bitar:
2 pkt kallrökt lax i skivor (200 gram styck)
1 krispigt grönt äpple
1 rödlök
3 små mogna avokado
½ dl tjock cream fresh
pepparrotsvisp efter smak
Saften från 1/2 citron
1 nypa salt
Plastfolie

Sallad till servering

Gör så här:
Dela ett halvt paket lax i små bitar
Skala och hacka löken i mindre bitar
Skala och kärna ur äpplet och dela även det i små fyrkantiga bitar
Kärna ur avokadon och mosa dem grovt
Blanda avokadomoset, cream freshen, citronsaften, saltet och smaka av med pepparrotsvispen
Rör ned äppelbitarna och den hackade löken tillsammans med laxbitarna

Lägg upp resten av laxskivorna på två bitar plastfolie så att de täcker mitten
Klicka på avokadomoset i mitten av laxskivorna och rulla in dem
Låt rullarna ligga i frysen i minst två timmar (eller hela natten om du vill)
Ta ut dem ett par timmar innan de ska ätas och skär dem i stora skivor
Låt dem tina klart på någon form av sallad (på min bild marchésallad med sockerärtor)



Postat 2011-01-02 22:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'