Vilken lycka! Då jag planterade de små bladiga plantorna i en kruka var det på vinst och förlust. Damen som sålde dem till mig hade sagt att så fort solen skiner sätter de igång och blommar. Hon hade rätt! De små plantorna har snabbt blivit omplanterade i tre krukor och som de blommar! Idag hittade dottern även de första röda smultronen. Det krävs inte jätte mycket för att den lilla trädgården eller balkongen ska bli riktigt mysig.
Nu är det sommar!
Den här tårtan komponerade jag till årets midsommarfirande. Enkel att förbereda och väldigt uppskattad. Jag frös in den över natten för att den skulle bli som en frusen mousse, men också för att det går så lätt att frakta den då. Ta fram den i god tid innan den ska ätas, så att det går att skära i den, men den glassiga känslan ska fortfarande finnas kvar i moussen.
Börja med att göra en botten som varken innehåller smör eller bakpulver, så att kaffet ”fastnar” ordentligt:
3 ägg
1 dl socker
1 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
3 msk kakao
1 dl kaffe (starkt)
Vispa äggen och sockret med elvisp.
Blanda ned mjölet, potatismjölet och kakaon.
Grädda i en smord form i 200 grader i 15-20 minuter.
Låt bottnen svalna något och häll sedan på kaffet över hela.
Gör chokladmoussen:
4 dl grädde
400 g bra mörk choklad, gärna med någon smak som t ex karamellbitar i.
3 äggulor
Vispa grädden.
Smält chokladen i en skål i micron och rör om då och då.
Rör ned en äggula i taget i den smälta chokladen.
Blanda ned grädden, lite i taget, och vispa tills allt är blandat
Gör jordgubbsmoussen:
2 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
½ dl råsocker
1 msk outspädd jordgubbssaft
Vispa grädden i en mixer.
Tillsätt de rensade jordgubbarna.
Blanda ned råockret och den outspädda saften.
Sätt ihop tårtan:
Lägg ned kaffebottnen i en rengjord form.
Bred ut hälften av chokladmoussen.
Varva försiktigt med hälften av jordgubbsmoussen i taget. (Om det känns svårt att få till fina lager kan varje lager frysas en stund innan nästa lager läggs på).
Innan servering:
Garnera med jordgubbar och hackad mörk choklad.
Den tar en stund att göra, men det är klart värt tiden.
Lycka till!
Förutom de långa dagarna, solen och ledigheten, tycker jag att en av de härligaste sakerna med sommaren är maten! Det är så enkelt att förbereda en massa god mat. Inte bara till grillen, utan även plockmaten som kan ätas medan grillen blir varm. Det blir snabbt både färgglatt och fint och med några olika varianter så finns det alltid något som alla tycker om.
Här kommer ett exempel på scampi som snabbt har stekts i smör och sedan vänts runt i chilisås. De ligger på en fruktig sallad av tärnad röd grapefrukt, grönt krispigt äpple utan skal och sådär lagom mogna nektariner. Starkt, syrligt och sött. –Och väldigt enkelt.