Den här tårtan komponerade jag till årets midsommarfirande. Enkel att förbereda och väldigt uppskattad. Jag frös in den över natten för att den skulle bli som en frusen mousse, men också för att det går så lätt att frakta den då. Ta fram den i god tid innan den ska ätas, så att det går att skära i den, men den glassiga känslan ska fortfarande finnas kvar i moussen.
Börja med att göra en botten som varken innehåller smör eller bakpulver, så att kaffet ”fastnar” ordentligt:
3 ägg
1 dl socker
1 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
3 msk kakao
1 dl kaffe (starkt)
Vispa äggen och sockret med elvisp.
Blanda ned mjölet, potatismjölet och kakaon.
Grädda i en smord form i 200 grader i 15-20 minuter.
Låt bottnen svalna något och häll sedan på kaffet över hela.
Gör chokladmoussen:
4 dl grädde
400 g bra mörk choklad, gärna med någon smak som t ex karamellbitar i.
3 äggulor
Vispa grädden.
Smält chokladen i en skål i micron och rör om då och då.
Rör ned en äggula i taget i den smälta chokladen.
Blanda ned grädden, lite i taget, och vispa tills allt är blandat
Gör jordgubbsmoussen:
2 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
½ dl råsocker
1 msk outspädd jordgubbssaft
Vispa grädden i en mixer.
Tillsätt de rensade jordgubbarna.
Blanda ned råockret och den outspädda saften.
Sätt ihop tårtan:
Lägg ned kaffebottnen i en rengjord form.
Bred ut hälften av chokladmoussen.
Varva försiktigt med hälften av jordgubbsmoussen i taget. (Om det känns svårt att få till fina lager kan varje lager frysas en stund innan nästa lager läggs på).
Innan servering:
Garnera med jordgubbar och hackad mörk choklad.
Den tar en stund att göra, men det är klart värt tiden.
Lycka till!