Jag gillar att göra saker som med fördel går att förbereda innan. Flera olika sorters rullar med lax har testats och i början av december gjorde jag en som jag tycker är toppen som förrätt och som även gick hem hos barnen (gör eventuellt en av rullarna utan pepparrot).
Avokadon ska helst vara sådär lagom mogen, så att den fortfarande har sin fina gröna färg och så att det blir några mjuka bitar i rullarna. Det i kombination med äpplets krispighet och citronens friskhet blir riktigt bra till laxen. Tänk på ett räkna in tiden i frysen vid förberedelsen!
Ingredienser till 12-14 bitar:
2 pkt kallrökt lax i skivor (200 gram styck)
1 krispigt grönt äpple
1 rödlök
3 små mogna avokado
½ dl tjock cream fresh
pepparrotsvisp efter smak
Saften från 1/2 citron
1 nypa salt
Plastfolie
Sallad till servering
Gör så här:
Dela ett halvt paket lax i små bitar
Skala och hacka löken i mindre bitar
Skala och kärna ur äpplet och dela även det i små fyrkantiga bitar
Kärna ur avokadon och mosa dem grovt
Blanda avokadomoset, cream freshen, citronsaften, saltet och smaka av med pepparrotsvispen
Rör ned äppelbitarna och den hackade löken tillsammans med laxbitarna
Lägg upp resten av laxskivorna på två bitar plastfolie så att de täcker mitten
Klicka på avokadomoset i mitten av laxskivorna och rulla in dem
Låt rullarna ligga i frysen i minst två timmar (eller hela natten om du vill)
Ta ut dem ett par timmar innan de ska ätas och skär dem i stora skivor
Låt dem tina klart på någon form av sallad (på min bild marchésallad med sockerärtor)