Har ni också fått sms från folk som vill bli av med stora mängder äpplen? Eller har ni egna träd? Eller kommer svärföräldrarna förbi med kassar såhär års? Eller väljer ni helt enkelt ut era egna äpplen i affären? Oavsett, så är det äppeltider nu och det kan firas med en hel form av äpplen med krispigt täcke.
Äppelform med hallon
7-8 äpplen (beroende på storlek)
2 dl frysta hallon
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl havregryn
3/4 dl råsocker
1 dl mjöl
1 dl kokos
Gör så här:
Skala och dela äpplena i mindre bitar och lägg dem i en form.
Fördela hallonen över äppelbitarna.
Dela smöret i mindre bitar och lägg dem i en bakskål.
Häll ned havregryn, råsocker, kokos och mjöl och gegga ihop allt med smöret till en stor klump.
Fördela smörmassan jämt över formen och grädda i mitten av ugnen i 225 grader tills den har fått fin färg, ca 20 min.
Som tillbehör hade jag vaniljvisp, men den är god även som den är.
Denna äppelrika rätt bakade jag till efterrätt då en bra kompis var här på lunch. Senare på eftermiddagen gräddade jag pannkakor och då det var dags att äta hade vi plötsligt 4 barn sittandes vid bordet. Eftersom jag hade fikat på kakan sedan lunch, lät jag grannskapet ha pannkakskalas medan jag svängde ihop en kycklingrätt. Då mannen kom hem skulle han bara hälla på grädden.. vilket i all hast blev vaniljvispen som fanns kvar i tetran.. vilket innebar att det fick bli hämtmat ikväll.. Så ibland är det bra att ladda upp med ordentligt med äpplen mellan målen!