Kalasdags - Recept & Koncept - Påskveckans olika dagar att fira

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Påskveckans olika dagar att fira


Nu syns det återigen att det är dags för att fira en större högtid. Affärerna säljer påskmat, fjädrar och pynt och många ser fram emot god mat och ledighet med familj och vänner. Vet ni varför vi firar och vad som egentligen hände under respektive dag under påskveckan?

Palmsöndagen
Denna dag har fått sitt namn av att människorna tog palmkvistar då de gick ut för att fira Jesus intåg i Jerusalem. I Sverige ersattes palmkvistarna tidigare av sälg och vide.

Blåmåndagen
Kyrkorummet kläddes ofta i blått och många teorier leder till att dagen fått sitt namn på grund av det. Andra benämningar på denna dag har att göra med att fastan tog slut denna dag: Fläskmåndag, korvmåndag, svarta måndag, vita måndag, frimåndag, latmåndag, magermåndag, sultenmåndag.

Vita tisdagen
Tisdagen har fått namn från fastlagen och kallas ibland även svartatisdag och stinnkaketisdag.

Dymmelonsdagen
Det var (enligt bibeln) under onsdagen som Judas förrådde Jesus. Dymmel är ordet för stumma, vilket syftar på att man under medeltiden ersatte klockringningen med dova slag av en träkläpp - dymmel. Den traditionen försvann i Sverige under reformationen. För att hindra häxorna från att ta sig in genom skorstenen och stjäla denna dag, var det även viktigt att prata tystare, att släcka elden i spisen och att ställa spjällen före solen gick ned.

Skärtorsdagen

Jesus sägs ha tvättat lärjungarnas fötter samt ha infört nattvarden denna torsdag i påskveckan och en äldre betydelse av verbet skära är just rena. Skärtorsdagen har i svensk folklore också blivit tidpunkten för häxornas Blåkullafärd.

Långfredagen
Enligt kristen tradition var det på långfredagen
som Jesus avrättades på korset. Därför var långfredagen under lång tid inneburit stor sorg och allvar. Förr lade man stenar i skorna för att sympatisera med Jesus lidande och späkandet slog igenom även på maten, som på många håll inskränkte sig till salt sill, kall potatis och gröna ärter. Mjölk fick inte heller förekomma.

Påskafton
Påskafton är det dag som firas mest i vår tid, men det är ingen särskild dag i kristet påskfirande eftersom Jesus låg i graven och ännu ej hade uppstått.
Efter fyrtio dagar var fastan över och det blev plötsligt fritt fram att äta så mycket man orkade. Ägg symboliserar livet eller pånyttfödelsen. Men en annan förklaring till varför vi äter ägg, är att det var på våren som hönorna började värpa igen. Traditionen med målade ägg lever i alla fall vidare. Redan på 1200-talet förekom fina ägg, som fick sin färg av lökskal.

Påskdagen
Enligt den kristna tron uppstod Jesus från de döda denna dag.
För att förbereda dagen förr steg man upp tidigt. I vissa bygder var det inte ovanligt att man vistades uppe hela natten och firade. Natten mellan påskafton och påskdagen var dessutom årets stora doptillfälle.

Annandag påsk
På annandagen var det ungdomarnas tur att ställa till med fest. Alla drängar och pigor i byn samlades och hade något som kallades påskastua. I fastlagen var det drängarna som uppvaktade pigorna och nu var det pigornas tur att bjuda igen. Man åt påskmat och dansade träskopolskan m.m.



Tips på mat i påsk
Idag gjorde jag en rätt som gick fint att förbereda innan gästerna kom och som kändes som en bra inledande rätt för påsken.

Förbered: Grillad zucchini, grillad kyckling, parmesan, coctailtomater, och citronklyftor.

Koka upp: Vitt vin, grädde, cream fresh, kycklingbuljong, scharlottenlök och vitlök.

Blanda allt och låt det bli varmt i grytan då gästerna har kommit. Snyggt och rent i köket och riktigt gott med en frisk smak av citron och en härlig sälta av en mängd parmesan. Jag kommer att göra om den i påsk igen!



















Inlagt 2011-04-17 23:43 | Läst 8729 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'