Det finns gott om rabarber nu! Jag fick en bunt av svärmor häromdagen och i stället för att frysa in den till ett bra tillfälle (som jag har gjort med den jag fick av en god vän), så lagade jag en slags paj. Smördegspajer tillhör inte mina favoriter, så jag svängde ihop en klickbar smet med smör, havregryn o råsocker mm. För att få till en extra smak på den annars ganska sura rabarbern, rörde jag i lite kanel också. Resultatet blev som knäckiga små toppar av havrekakor på den mjuka och sötsyrliga rabarbern.
Ingredienser:
Ca 8 stänger rabarber
½ msk potatismjöl
1 tsk kanel
6 msk råsocker
2 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
¾ dl socker
150 g smör
Gör såhär:
Rensa rabarbern noga och skär den i små bitar.
Blanda rabarberbitarna med potatismjölet, kanelen och råsockret och lägg dem i en ugnsfast form.
Blanda havregrynen, mjölet och sockret i en bunke. Klicka i smöret och blanda ihop allt till en massa.
Klicka havregrynsmassan över rabarberbitarna och grädda pajen i ugnen i 225 grader tills ”topparna” fått fin färg. Det tar ca 20 min.
Servera den varm eller kall med vaniljsås eller glass!