Det är så häftigt att ha barn. Ofta ser jag mönster och beteenden som jag känner igen från min egen uppväxt i vår femåring. Som till exempel då barnen ser på tv. Då hittar storasyster alltid olika karaktärer som hon ”är”, tätt följd av lillebror som också hittar sin tillfälliga figur.
Hon har tydlig koll på att hon inte är dem på riktigt, men hon lever sig in i hur det skulle vara att göra som de och vilka egenskaper som gör att hon vill vara just den utvalda, i den pågående serien. Oftast är det en fin eller gullig tjej, eller hjälten, men det kan också vara något djur som gör något extra. Direkt efter hennes val av vem hon ”är” just då, så meddelar lillebror vem han är och ibland får även alla andra nya tillfälliga roller.
Då jag läste socialpsykologi lärde vi oss att jaget växer fram hos barnet då det börjar få en realistisk bild av omvärlden, när det ser vad som är möjligt och vad det måste avstå ifrån. Det är en process som hon har varit inne i ett bra tag nu, men det är så häftigt att se vilka ideal och förebilder hon har medan hennes jag utvecklas.
Min senaste favoritfika är enkel att göra och så himla god att äta. Det är verkligen inte en ny rätt, men jag har bara aldrig kommit mig för att göra den själv förrän nu.. Och nu snittar jag en i veckan. Innan jag gick ned för att göra en form häromdagen, tittade vi i våra bröllopsalbum och efter ett tag log äldsta dottern och sa ”jag är du mamma”… Och eftersom tiramisu betyder ”pigga upp mig” eller något liknande, så tycker jag att det är väldigt passande att jag delar med mig av mitt numera väl beprövade recept.
Ingredienser:
2 st ägg
1/2 dl socker
225 g mascarpone
Skalet från 1 apelsin
3 dl espressokaffe
3 msk marsalavin
15-20 savoiardikex
Raw cacao nibs eller kakao till garnering
Gör så här:
Separera äggulorna från vitorna
Vispa äggulorna med sockret poröst
Rör ned mascarponen och det finrivna skalet från en tvättad apelsin
Vispa äggvitorna hårt och rör ned det försiktigt
Blanda kaffet (det går bra med vanligt starkt kaffe också) med marsalavinet
Doppa savoiardikexen i kaffeblandningen till hälften och lägg dem jämt i en botten av en form med den torra sidan uppåt
Bred på hälften av mascarponeblandningen och varva sedan med ett nytt lager av varje. Som en lasagne
Låt formen stå kallt i minst några timmar. Ännu hellre en hel natt
Garnera med raw cacao nibs eller kakao innan servering