Fettisdagen
Det är inte direkt svårt att få tag i en semla i dagens läge. De säljs överallt just nu, men tanken från början är att de ska ätas den sista dagen innan påskfastan. Semlorna kallas även fastlagsbullar eller fettisdagsbullar beroende på vart man bor och fettisdagen har även kallats vita tisdagen då bullarna är gjorda av vitt mjöl.
Enligt några var släta brödbullar det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut dessa började folk göra hål i semlorna och lägga in olika andra sötsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. Många tycker dock att detta är en myt, även om det är en kul förklaring till varför semlan ser ut som den gör idag.
På förskolan lät de barnen göra sina egna semlor till mellanmålet, vilket så klart var en uppskattad aktivitet med snygga kreationer som resultat.
Våffeldagen
Nio månader innan jul meddelade ängeln Gabriel att maria var gravid. Förr kallades denna dag, som var en helgdag, för vårfrudagen efter titeln vår fru. Vårfrudagen var tydligen lite svårt att säga (eller så hör man det man vill höra) för det har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket har gjort att vi har börjat äta våfflor denna dag.
All anledning till fest säger jag återigen och på fredag kommer jag nog både att bjuda på våfflor med spenat och sedan (mest) med grädde och jordgubbar. Våffeldagen firas alltså fortfarande den 25 mars, trots att den kyrkliga helgdagen har flyttats till en söndag.
Ett sätt att göra semlan mer personlig.