Kalasdags - Recept & Koncept - Äppeltiderna är inte över än!

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Äppeltiderna är inte över än!

 

Då vi var hemma och lekte hos några kompisar med stora äppelträd i trädgården var min fruktälskare till son förundrad. På marken låg högvis med stora fina äpplen och det var tydligt att han pendlade mellan att känna sig som i äppelhimmeln och att undra varför de hade ”hääällt ut äpplen över hela gräääset”. (Detta har även lett till att han tror att sonen i det huset har hällt ut äpplen då vi går förbi allmänna fallfrukter från äppelträd.)

 

Ni som har gott om äpplen själva borde prova att åka till ett musteri med dem! Vi fick en bag-in-box med renpressad (pastöriserad) äppelmust av några andra vänner igår och jag tycker att det är helt fantastiskt! Inga konstiga tillsatser och en härligt grumlig, ren smak. Lyxigt!

 

För att göra must krävs dock en väldigt stor mängd äpplen. Ni som har en något mindre mängd, kan i stället baka min saftiga och goda äppelkaka. Den passar fint att grädda i både en stor form eller i muffinsformar.

 



Ingredienser:

5-7 äpplen

2 msk malen kanel

2 msk råsocker

50 g smör

1,5 dl mjölk

2 dl socker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1 msk vanillinsocker

1,5 tsk bakpulver

 

Smör och kokosflingor till formen

 

Gör så här:

Skala äpplena och skär dem i klyftor

Blanda kanelen med råsockret och blanda runt det med äppelklyftorna

 

Smält smöret och tillsätt mjölken, så att den blir ljummen

Vispa ägg och socker poröst och häll ned smör- och mjölkblandningen

Blanda mjölet, vanillinsockret och bakpulvret och tillsätt det under omrörning

 

Smörj en form och strö i kokosflingor eller sätt ut muffinsformar

Häll i smeten och placera ut äppelbitarna

Grädda kakan/kakorna i nedre delen av ugnen i 175 grader tills de har fått färg vilket, beroende på ugn och form, tar omkring en halvtimme.


 

Inlagt 2010-10-17 22:25 | Läst 5956 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)
2010-10-24 22:01   (anonym)
Blev kakan uppskattad? : )
 
2010-10-22 17:36   Mia
Håller på och provar detta nu. Luktar ljuvligt i hela huset! :) återkommer med rapport sen.
 


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'